Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 juni 2013

Predatie door een Scholekster [Haematopus ostralegus].

Vanmorgen was ik in de Eemshaven om Scholeksters te tellen en de geringde vogels te fotograferen. Eerst maar even langs de broedende Visdieven [Sterna hirundo] en Noordse sterns [Sterna paradisaea]. De Visdieven broeden tussen de rails en langs de kant van de weg en de Noordse sterns broeden op het grasveld naast de parkeerplaats van de voormalige Borkumlijn. Op dit zelfde terrein broedt ook een paartje Scholeksters. Eèn van de oudervogels is geringd met kleurringen [LB-YYLK]. Zijn/haar partner is ongeringd. De geringde vogel zat nog te broeden op 3 eieren, terwijl de andere ouder met de halfwas jongen op het veld liep. De beide jonge vogels zijn geringd met metalen ringen. Terwijl ik de waarneming in mijn notitieboekje noteer, zag ik de ongeringde vogel een ei pikken uit het nest van een Noordse stern. Hij/zij liep er mee naar de jongen en pikte het ei kapot, zodat de jongen de inhoud konden nuttigen. Tot en met de laatste "druppel"werd de eierschaal leeggegeten. Ik had zoiets nog nooit eerder gezien, dat een Scholekster een ei pikt en aan zijn jongen voert.

Oudervogel brengt het "gepikte " Noordse stern-ei.

De inhoud wordt opgegeten.

De jongen eten de inhoud .


Nog een "boertje" en ........


..... de schaal is leeg.
Weer een unieke natuurbelevenis.
Tijdens je waarnemingen kunnen vogels je behoorlijk op het verkeerde been zetten. Zoals de Scholeksters in het bovenstaand verhaaltje.
Het waren, achteraf gezien, twee verschillende vogels van verschillende Scholekster-paren, elk met een andere partner. De Scholekster met kleurring LB-YYBK heeft als partner LY-CSLH. Dit stel heft nu 2 jongen van 2-3 dagen oud. Wie de partner van de "predatie" Scholekster is, heb ik niet kunnen ontdekken. Misschien later nog eens.
Scholekster LB-YYBK met jong van 2-3 dagen oud.

zondag 23 juni 2013

Het Drents-Friese Wold 2.

Deze dag, 9 mei 2013,
Boomvalk [Falco subbuteo]  rustend op een oude boomstronk.

Afgestorven boom.
 een fietstocht door Het Fochteloërveen gemaakt. Natuurlijk hoop je dan, als vogelspotter, minimaal 1 Kraanvogel te zien, maar helaas. Tijdens het fietsen door de bossen zie je en hoor je verschillende vogelsoorten en als je gelukt hebt, fotografeer je ook nog een Matkop. 
Matkop [Parus montanus].
Tegen de middag begon de maag wat te knorren en dus een hapje gegeten en een beetje gedronken en dan maar weer verder door het schitterende veengebied. Aan het begin van het echte veengebied praatte ik met een man die zijn camera met telelens klaar had staan en ik vroeg hem wat er te zien was. Hij antwoordde: "Ik zie Boomvalken die op de vele libellensoorten jagen". Maar de Boomvalken zaten en vlogen op grote afstand van ons en met het blote oog bijna niet te zien. Terwijl wij de man hadden bedankt voor de info, fietsten wij verder het gebied in. Op dit pad/weg reden ook auto's. Uitkijken dus, maar we keken ook uit naar mijn eerste Boomvalk. Niet veel later zagen we er eentje op een oude boomstronk zitten. De afstand was groot, plm. 100 meter, maar de foto's zijn redelijk gelukt. Overal in het moerassige gebied vlogen 1000-den libellen en waterjuffers in de zon en dus voldoende voedsel voor de Boomvalken, die hoofdzakelijk in de namiddag en aan het begin van de avond op deze insecten jagen. Op de terugreis naar de camping zagen en hoorden we, voor ons nu wel bekend geluid, van de Boomleeuwerik. 's Avonds in de voortent genoten we nog lang na van een fantastische fietsdag in het Drents-Friese Wold.





zaterdag 1 juni 2013

Het Drents-Friese Wold 1.

Op 8 mei hebben we onze eerste fietstocht gemaakt in de omgeving van Appelscha. De route ging door pitoreske dorpjes en bossen, afgewisseld met open vlakten en vennetjes.
Mijn eerste Boomleeuwerik. [Lullula arborea]


Een hele mooie rit is over de Kale Duinen, ook wel Aekinger zand genoemd. Voor vogelaars als ik een interessant gebied. Toen we aan kwamen fietsen zagen we als eerste soort een paartje Zwarte roodstaart. Terwijl wij stonden te kijken, kwamen er 3 mannen aan met vangkooien. Ik vroeg wat ze gingen doen en ze vertelden dat ze onderzoek deden naar de populatie van de Boomleeuwerik. Ook deden ze bloedonderzoek en ringwerk. Nadat ik ze had verteld dat ik nog nooit een Boomleeuwerik had gezien, vertelde 1 van de mensen dat er wel 50 paartjes in de Kale Duinen verbleven en dat ik vanaf nu niet meer een waarneming kon missen. Hij vertelde nog even over het typische "lu-lu-lu-luuu" geluid dat ze maken en toen was het na enkele 100-den meters "bingo" voor mij. Een luid zingende vogel in een boomtop was mijn eerste waarneming van de Boomleeuwerik.


Vrouw Bonte vliegenvanger. [Ficedula Hypoleuca]
In het meertje "de Grenspoel"zag ik zeker 2 paartjes Geoorde fuut, een aantal Grauwe ganzen, Kokmeeuwen en Meerkoeten. De Geoorde futen zaten wel op grote afstand, maar ze tellen wel mee voor een waarneming. Ook de Geelgors en de Veldleeuwerik lieten duidelijk horen dat ze er waren. Na al dit moois zijn we verder gefietst in de richting van Appelscha. Bij een woning, vlak voor Appelscha, hingen enkele nestkasten aan de bomen en op 1 ervan zat voor het vlieggat een vrouwtje Bonte vliegenvanger. De bewoonster van deze woning vertelde mij dat het mannetje ook af en toe een kijkje kwam nemen en dat er voorgaande jaren ook al werd gebroed. Ik heb nog enkele leuke foto's van het vrouwtje kunnen maken. Terug op de camping vloog ook nog een mannetje Bonte vliegenvanger rond. Deze vogel heb ik enkele dagen later nog mooi kunnen fotograferen.

Wordt vervolgd.

De Kale Duinen.