Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 maart 2014

Voorjaars foto's.

Flink doorhakken.
Even omkijken of ze er al aan komt.
Dit mannetje Grote bonte specht [Great-spotted Woodpecker] probeert een vrouwtje te verleiden en biedt haar een nieuwe nestholte aan. Hij maakt er meerdere zodat het vrouwtje kan kiezen welke haar het beste bevalt. 
De zgn "H-boom"in Biessum.
  
In deze wonderbaarlijk vergroeide bomen zitten al een 10-tal uitgehakte, oude nesten van de Grote bonte specht. De oude nesten worden nu gebruikt door een 4-tal Spreeuwen-paren. 
 
Futenpaar in de Lindevallei.
Ook dit Futenpaar [Great-crested Grebe] , in de Lindevallei heeft er duidelijk zin in. Even later doken ze onder, om met nestmateriaal weer boven te komen.   


Paartje Ooievaars op het nest.
Dit paartje Ooievaars [White storck] fotografeerde ik gisteren in Giethoorn. De bewoner van het pand dat er naast staat, vertelde mij dat het nest met de eieren vorig jaar was leeggeroofd door een Steenmarter. Ook het Kerkuilennest [Barn Owl] was ten prooi gevallen aan dit vraatzuchtig dier.
 
Wie weet welke [onder-]soort Zilverreiger [Great white Heron] op de foto beneden dit is, mag het zeggen.

Ik kreeg al vrij snel een antwoord van Rommert Casemier. Het blijkt een adulte vogel te zijn, waarvan slechts enkele vogels door de stijgende hormoonspiegel, deze rode poten in het voorjaar krijgen.
Dus wel iets bijzonders, want ik had dit verschijnsel nog nooit gezien

 
Zilverreiger met rode poten.
 

zaterdag 1 maart 2014

Brandganzen [Branta leucopsis] in het Lauwersmeer.

Brandganzen in de buurt van Anjum.
Afgelopen week zijn we weer eens even naar het Lauwersmeer geweest om te kijken hoeveel ganzen er nog waren. Deze week zijn er, volgens de tellingen van de diverse telposten in het noorden van het land, al 10-duizenden ganzen in NO-richting vertrokken, naar hun Arctische broedgebieden.  
 
De groep gaat de lucht in.
Deze groep bij Anjum vloog plotseling op, door een schrik reactie van een overvliegende Blauwe reiger, om even later op een weiland verderop weer neer te strijken. Waarschijnlijk dachten de vogels dat er een Zeearend [Haliaeetus albicilla] aan kwam vliegen en zeg nou zelf: Het is altijd weer een fraai gezicht als de hele vlucht opvliegt.
 
 
Het werd "donker" aan de horizon.
 
Zij trokken zich er niets van aan en waren blij samen te zijn.
 Bij het Oude Robbengat hadden de mannetjes Brilduiker [Bucephala clangula] het druk. Ze zoeken naar voedsel als, plantaardig materiaal, schelpdieren, ed. Ook voor deze vogels begon het voorjaar te kriebelen. Er zaten twee paartjes. Af en toe zwommen ze half onder water, naar elkaar toe om hun partner te beschermen. Soms kwamen ze hoog boven het wateroppervlakte uit om elkaar te imponeren. Hier kan ik van genieten en wel uren naar kijken.
Mannetje Brilduiker.
 
Mannetje Tafeleend in de nieuwe jachthaven.
In de nieuwe jachthaven van Lauwersoog zwom ook nog een mannetje Tafeleend [Aythya ferina]. Ik wilde een leuke foto van hem maken, maar hij kon sneller zwemmen dan dat ik kon lopen door het losse zand. Maar de foto is redelijk gelukt.