Totaal aantal pageviews

maandag 22 september 2014

Fochteloërveen, Kale Duinen en/of Aekingerzand.

Bloeiende heide op de Kale duinen.
De eerste 2 weken van september verbleven we op een camping vlakbij de Kale Duinen. Ook in deze periode was het al een beetje "komkommertijd" op vogelgebied. De meeste vogels hebben gezorgd voor nageslacht en het uitbundig zingen is bijna ten einde. Af en toe hoor je nog de najaarszang van een Koolmees, Pimpelmees, Winterkoning of een Roodborst. Afgewisseld door het geklop van een Grote bonte specht of het fijne geluid van een koppeltje Staartmezen. Het luidst schreeuwen nog de Schreeuweksters [Gaaien]. In het Fochteloërveen is het laatste paartje Grauwe klauwieren met hun 4 jongen ook al vertrokken.
Kraanvogel.[Grus grus, foto gemaakt in MV]
De Kraanvogels, [Grus grus] in totaal zo'n 40 vogels, foerageren nu op de geoogste velden naast het broedgebied. Het mais staat nog hoog op de velden en is nog niet rijp genoeg om geoogst te worden.
Sikkelkoraalzwam. [Clavulinopsis corniculata] Appelscha.
Je ziet nu wel de jonge Bastaardkikkers, Ringslangen, diverse soorten paddenstoelen en af en toe een volwassen Adder. Met dit uitzonderlijk mooi en warm najaarsweer schieten de paddenstoelen de grond uit. Vele soorten hebben we gezien, maar de mooiste is en blijft de "roodmetwittestippen" Vliegenzwam.
Rood met witte stippen. Vliegenzwam [Amanita muscaria]
In de nacht van 9 september werden we wakker van het geroep van een [jonge] Bosuil. Volgens ons in de buurt van de caravan, maar in het donker zie je ze niet.
Volwassen adder. [Vipera berus]


Jonge Ringslang.[Natrix natrix]

zaterdag 20 september 2014

Spreeuwen. [Sturnus vulgaris]

Rustend in een hoogspanningsmast.
Deutsch: Star
English: Starling
Volwassen Spreeuw in winterkleed.

Begin augustus kwamen de eerste spreeuwenzwermen boven en in het rietveld van Tetjehorn [aan de noordzijde van het Schildmeer]. Inmiddels is het de 3e week van september en is de hoeveelheid spreeuwen aangezwollen tot zo'n geschatte, kleine 400.000 vogels.
Vlogen de vogels in het begin eerst nog in de hoogspanningsmasten, om te verzamelen voor het slapen, om daarna, vaak via het geploegde land, in het rietveld te gaan slapen. Nu komen ze van alle kanten aanvliegen over het land en het water van het Schildmeer.
De eerste vogels verschijnen in de avondzon.
Je ziet groepjes van enkele 10-tallen tot groepen van meer dan 10.000 vogels. Regelmatig "vallen" ze in het riet en je ziet ze niet weer opvliegen. Maar als er een Slechtvalk, Havik of Sperwer over komt vliegen, dan gaat de hele zwerm de lucht in.
Dan volgen er meer.........
Dan krijg je ook een prachtige vliegshow te zien. Ook als twee grote groepen aan komen vliegen, volgt er vaak een facinerende "luchtshow". De groepen vliegen dan in elkaar op en er vormen zich mooie beelden. Soms duurt dit spektakel enkele seconden, maar soms ook enkele minuten. Tegen de tijd dat de zon helemaal onder gaat hebben de spreeuwen hun rustplaats gevonden en ga ik tevreden naar huis.
.......en nog vèèèèèèl meer.