Totaal aantal pageviews

vrijdag 17 april 2015

De Blauwborst [Luscinia svecica].

Deutsch: Blaukehlchen
English: Bleuthroat
Blauwborst bij Nieuwe Statenzijl.
Zingende Blauwborst.
Roodgesterde Blauwborst [Dovrefjel, Noorwegen]
In Nederland kun je 3 van de in totaal 10 soorten tegen komen. T.w. De "gewone" meestvoorkomende, de Witgesterde blauwborst [Luscinia svecica cyaneluca] en de Roodgesterde blauwborst.
De Roodgesterde blauwborst heeft als toevoeging ""svecica" Het is een ondersoort die veel in de Scandinavische landen voorkomt.






Witgesterde Blauwborst. [Polder Breebaart]

Fotogenieke Blauwborst.

maandag 6 april 2015

De Bever. [Castor fiber]

De Bever. [Opgezet]
Beverburcht in het Zuidlaardermeergebied.
De Bever is een zoogdier en tevens een nachtdier. Dat is ook de reden dat je ze overdag bijna nooit ziet. Er zijn echter geluksvogels die dat wel overkomt. Meestal zitten ze overdag in hun burcht om hun pels te onderhouden [poetsen]. Daar hebben ze veel drukte mee, want hun vacht bevat plm. 23.000 haartjes per cm2. De ingang van de burcht ligt onder water en de reden hiervan is, dat als er gevaar dreigt ze ongezien kunnen vluchten. Ze kunnen bejaagd worden door Vos of Wolf.
Deze boom was 40 cm in doorsnee
Bevertanden.
Voedsel: Ze komen voor in schone, grotere plassen water met voldoende voedsel als kleine boompjes en waterplanten. De boompjes, tot wel 50 cm in doorsnee, vellen ze in de nacht en avond. Eerst halen ze de kleinere takken eraf en slepen die onder water om later de bast eraf te halen en op te eten en de overgebleven stammen worden gebruikt voor versteviging van de burcht.
Activiteiten: Ze bouwen dammen in de kleinere beekjes, de zgn. "Beverdammen" en als onderkomen de meer bekende "Beverburchten".
De jongen drinken de eerste maanden bij de moeder om later over te gaan naar vast voedsel.
Bedreiging: Bevers werden vroeger veel bejaagd om hun zgn. "bevergeil" een zwaar ruikende afscheiding, die door de Bevers wordt gebruikt als markering voor hun territorium. Deze stof zit in een klier vlakbij hun staart. Vroeger werd het veel gebruikt als "wondermiddel" tegen allerlei kwaaltjes. ook hun warme, waterdichte pels werd gebruikt om er bontjassen, bontmutsen en
handschoenen van te maken.
Mijn kleinzoon Jari omarmt de boom.
Zo gaan ze te werk.

Vandaar ook dat de Bever bijna uitgestorven was. In meerdere landen worden bevers nu gekweekt en weer uitgezet, o.a in Nederland. Het gaat trouwens erg goed met de Bever in Nederland. Aantallen zijn moeilijk te schatten hoeveel er nu zijn.
Waar heb je de meeste kans om een Bever te zien? In het Zuidlaardermeergebied, de Biesbos en de Gelderse Poort en ook in Zuid Limbrug.
Wetenswaardigheden:
Volwassen bevers kunnen een lengte bereiken van plm. 1,30 meter, tot 35 kilo wegen en een leeftijd bereiken van 20 jaar.

Bovenstaande gegevens en de opgezette Bever, zijn geheel belangeloos beschikbaar gesteld door een aantal mensen van Het Groninger Landschap.
Leuke bijkomstigheid; Mijn kleinzoon heeft een spreekbeurt gehouden over de Bever in groep 5 en kreeg daarvoor een 10.
Dezelfde boom, als rechtsboven, maar een week later.