Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 mei 2015

De Purperreiger [Ardea purpurea].

Deutsch: Purpurreiher
English: Purple Heron
Purperreiger in Giethoorn.
De Purperreiger is het kleinere broertje van de Blauwe reiger echter met veel meer kleuren. Hij heeft een lengte van 70-90 cm en een spanwijdte tussen de 115 en 140 cm. In de vlucht is hij duidelijk te onderscheiden van de Blauwe reiger. De "keelzak"is dieper doorgebogen dan die van de Blauwe reiger. Verder is het een enigszins slungelige, vaak donkerder gekleurde reiger met een smallere kop met bajonet vormige, dunnere snavel.
Adulte Purperreiger. De Auken, Giethoorn. 
Hij vangt zijn prooi langs de slootkant, in het riet en natte weilanden. Het liefst met wat hoog kruidig-gras zodat hij niet al te veel opvalt. Hij vangt vooral insecten, reptielen, amfibieƫn maar ook kleine visjes.
Het aantal broedparen neemt gestaag toe en de verspreiding over Nederland ook. Van 1970-1990 ging het aantal broedparen terug van 900 naar slechts 220 paar. Momenteel in 2010-2015 bedraagt het aantal broedparen tussen de 100 en 200. Het aantal vogels stijgt jaarlijks met minder dan 5% en mede daardoor staat deze soort op de RODELIJST. Juveniele vogels zijn veelal bruiner van kleur dan de ouders.
"Vissende" Purperreiger.
De gebieden waar je de vogels kunt zien zijn o.a. de laagveengebieden van Friesland, het Groene Hart en de NW-kop van Overijssel. Toch moet je er echt een dag voor uittrekken om naar de vogels te zoeken. Ikzelf heb een halve dag door de Kop van Overijssel gefietst en zag in totaal 4 exx. Er zijn ongeveer 25-30 bezette kolonies in ons land.
De vogels trekken in het najaar naar het zuiden [Sahel-landen]. Winterwaarnemingen in Nederland zijn dan ook zeer zeldzaam.
Purperreiger.



zaterdag 9 mei 2015

Nachtegaal [Luscinia megarhynchos].

Deutsch: Nachtigall
English: Nightingale
Vakantie Blokzijl; 18-04 tot 07 -05-2015. 
Nachtegaal in een ontluikende struik.
De zon schijnt en we fietsen van Blokzijl, via Baarlo, naar Nederland. Daar slaan we linksaf het "Nachtegalen-bosje" in. Bij zonnig weer hoor je de Nachtegalen al zingen aan het begin van het fietspad, en dat is nog zo'n 300 meter tot aan het bosje, al luid en duidelijk zingen. Langs het hele fietspad tot aan Kalenberg, zingen de Nachtegalen alsof hun leven ervan afhangt. Een lust voor het oor, dat fijne, helder klinkend gezang van deze vogel. Iedere vogelaar wil hem graag zien en als je hem hebt gezien valt de vogel wat tegen, wat betreft de kleur. Een licht- en donderbruine vogel die niet schuw is maar wel op zijn hoede en zich toch regelmatig laat zien.
Deze is mooi te zien.
Zingende Nachtegaal
      De Nachtegaal heeft zijn grootste naamsbekendheid gekregen door vele componisten van muziek en diverse schrijvers van literatuur. In Nederland zingt de vogel het meest in het voorjaar tot half juni.
Het is een sport om hem te vonden in het steeds groener wordende ondergroei. want dat is de plek van waaruit hij graag zingt. Je ziet de roestbruine vogel bijna niet als hij met de rug naar je toe zit. Dan ga je op het geluid af om hem te vinden. Maar draait hij zijn geliger gekleurde borst naar je toe, dan is het niet meer zo moeilijk. De sport voor mij is dan om hem op de foto te krijgen. Hij vliegt van de ene op de andere tak en soms helemaal onder in de begroeiing. dan is het wachten tot hij weer tevoorschijn komt.Vele mensen genieten alleen al van de zang.
Op de rug gezien.
Plotseling valt alle gezang stil, doordat er een Sperwer overvliegt, en dan kun je weer opnieuw gaan zoeken waar hij zit. De fiets meenemen naar het volgende "zangpunt" en dan maar weer zoeken.
Een dag als deze vliegt om op deze manier van vogels kijken en zoeken. Gelukkig beschijnt de zon   's morgens de ene helft van het bos en 's middags de andere helft.
Steeds moeilijker te vinden.
"s Morgens tegen zonsopkomst is het een gezang van een kristalhelder, schoon en klaterend beekje en tegen de middag, als de meeste vogels wakker zijn, wordt het geluid in het bos overgenomen door o.a. Roodborst, Zwartkop, Pimpel- en Koolmees, Winterkoning, Zanglijster, Vink en het zachte, weemoedige gezang van de Goudvink. Maar in de loop van de namiddag neemt het kristalheldere, schone en klaterende geluid weer de overhand en dan is het genieten.
Op een gegeven moment telden we in het "Nachtegalen-bosje", zeker 14-18 zingende vogels. Ik heb het geluk gehad, na meerdere uren zoeken en luisteren, om een paar leuke foto's van de Nachtegaal te maken. Ik ga nog proberen een geluidsfragment toe te voegen.