Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 februari 2016

Lauwersmeer; in 1 dag.

Verslag van het “Rondje Lauwersmeer” op Donderdag 25-02-2016.

Vanmorgen om 07.30 uur vertrokken naar het Lauwersmeergebied, samen met Henk de Boer. We wilden vandaag veel fotograferen en dan met name één van de vijf Velduilen. Via Zoutkamp naar Lauwerszijl om te kijken of de Oehoe zich wilde laten zien. Nee dus. Dan door de Kollummerwaard naar Ezumakeegh. Onderweg veel Buizerds op de palen langs de kant van de weg en in het land. Bij camping De Pomp was het erg druk en daardoor ook geen IJsvogel en/of Baardmannetje te zien. We zijn verder gereden via Dokkumer Nieuwezijlen naar de Anjummer-kolken. Wat opviel was, dat er zeer weinig ganzen in het gebied zaten. Vorst en lichte sneeuw misschien de oorzaak, want de vorige week dinsdag zat het gebied vol met hoofdzakelijk Brandganzen. Zeker 25-30.000 vogels. Dat gegeven weet je niet.
Rare vogel, die Roerdomp.

Bij de Ezumakeegh reden al diverse vogelliefhebbers rond om ook een glimp op te vangen van de Velduilen. Inmiddels was het bijna 10 uur toen we bij de uitkijkpost Ezumakeegh Noord aankwamen. Hier zwommen enkele Knobbelzwanen, Smienten, Kuifeenden, Pijlstaarten en een paar mooie mannetjes Nonnetje. We zijn teruggereden naar Ezumakeegh Zuid, waar zich inmiddels nog meer mensen hadden verzameld. Maar de velduilen lieten zich in geen velden of wegen zien. Vanmorgen zijn de Konicks verweid van het gedeelte achter Ezumazijl naar Ezumakeegh Zuid. Dat leek niet zo goed voor ons om de Velduil te zien te krijgen. Maar aan de andere kant misschien ook wel geluk voor ons, omdat de paarden de uilen wel eens op konden jagen door hun gedraaf door het veld. Niets van dat alles ging gebeuren. Na 1½ uur wachten zijn vertrokken naar Robbenoort om de IJsvogel te spotten.
Roerdomp.
Terwijl we langzaam terug reden stak plotseling een Roerdomp de weg [Ezumakeegh] over om vanuit de sloot in het kleine stukje riet van de grote plas, te verdwijnen. Snel gestopt en de camera erbij en de zeldzame ontmoeting met een Roerdomp stond er ook weer op. Een mooie ervaring met zo’n vogel die oversteekt en even verontwaardig blijft staan kijken wat er staat te gebeuren. De foto’s zijn goed gelukt.
Via de meest gebruikte tussendoor weggetjes kwamen we uit in de Bantpolder. Hier zaten ook maar erg weinig ganzen. Wel zagen we 3 Kleine zilverreigers waarvan er 1 vogel was geringd.. Bij nader informatie bleek dat de vogel ontsnapt was uit een collectie, want die draagt een groen ringetje. Dus een zgn. “escape”. Door naar Robbenoort voor de IJsvogel en die zat al op ons te wachten. Na enkele foto’s vloog zij over de sloot naar achteren, waardoor we haar niet meer konden zien. Jammer.
IJsvogel-vrouw.
Terug naar L
auwersoog-haven waar we een “rondje”hebben gemaakt, alvorens bij Rieks te gaan eten. Binnen en buiten de haven zagen we o.a. Eidereend vrouw, 10-tallen Steenlopers op de glooing, en enkele Futen. De Roodhals fuut hebben we niet gezien Zeker net ondergedoken?.
Na de maaltijd, portie kibbeling met frites, zijn we teruggereden naar Ezumakeegh Zuid, voor een tweede poging om de velduilen op te sporen. Een vriendelijke Fries stond daar ook weer met zijn auto en wees ons de plek waar er een Velduil zat. Die hadden we zelf waarschijnlijk nooit gevonden.
Velduil .
Dat was een echt zoekplaatje. Hij vertelde dat de vogel er zeker al een uur zat. Dus bleef er voor ons niets anders over dan te wachten en te kijken tot hij opvloog. Ondertussen genoten we van een Blauwe reiger die in het weiland liep en in korte tijd [½ uur] zeker 5 Woelmuizen tot zich nam. En ja hoor, na ruim een uur kwam er beweging in de vogel en vloog over het grasland. Gelijk daarop een tweede vogel en zelfs nog een derde. Dus flink fotograferen, maar vaak vloog hij op grote afstand, zodat de foto’s van een mindere kwaliteit zijn geworden. Maar hij staat er op. Inmiddels was het bijna 4 uur en we wilden via Robbenoort terug rijden naar huis.
Kleine zilverreiger [Escape].
We konden het vrouwtje IJsvogel al van verre zien zitten. Langzaam de auto, met de motor uitgeschakeld, er naar toe laten rollen en het fotograferen kon beginnen. Eerst zat zij wel tussen de takken, af en toe een visje vangend en op een gegeven moment, bij het “laatste” visje ging ze op een vrij-hangende tak zitten om het visje dood te slaan en dat werden natuurlijk de ultieme foto’s. Zeker op een afstand van zo’n 5 meter vanaf de auto.

Blij met het resultaat van wat we hadden meegemaakt, gefotografeerd en gezien waren we tegen 17.30 uur thuis. Een lange dag, maar zeer tevreden. 
Konick-paarden met veulen bij Ezumakeegh-Zuid.



donderdag 18 februari 2016

Slechtvalk, [Falco peregrinus] een toevallige ontmoeting.

1e winter Slechtvalk, man.
Deutsch: Wanderfalke
English: Peregrine
Ik zou vanmorgen op de fiets boodschappen gaan doen, maar doordat het gekrijs en alarmerend geluid mijn aandacht trok, liep het even anders dan gepland. ik keek op het grasveld tussen 2 straten en daar zag ik een 1e winter Slechtvalk mannetje die bezig was een 1e winter Kokmeeuw te plukken.
1e winter Slechtvalk, man.
De veren vlogen in het rond en de hele plek waar hij zat lag bezaaid met veren. eerst een aantal foto's gemaakt met mijn mobiel en toen naar huis om de camera te halen, in de hoop dat hij zou blijven zitten Hij trok zich niets aan van auto's en andere fietsers, maar ging door met plukken en eten. Iedereen die er langs kwam bevond zich op een afstand van plm. 5-6 meter.
1e winter Slechtvalk, man.
Toen ik na 10 minuten terug kwam zat hij er gelukkig nog. Mijn "vreugde"- adrenaline snelde door mijn lichaam, want zo dicht bij was ik nog nooit bij een etende Slechtvalk geweest.
Ik heb er ongeveer 60 foto's geschoten en een kort filmpje gemaakt met mijn camera, want dat kan tegenwoordig met een Canon 7D Mk 2. Na deze foto sessie heb ik mijn camera teruggebracht naar huis, want ik moest tenslotte ook nog boodschappen doen. Toen ik er voor de derde keer langs kwam zat hij nog rustig te peuzelen. Terugkerend van de boodschappen, na 3 kwartier, zag je alleen nog wat veren en de restanten  waren niet meer te zien. Die had hij waarschijnlijk meegenomen voor mindere tijden.
1e winter Slechtvalk, man.
 Een schitterende ervaring, waarneming, foto's en een filmpje van de snelste grijpvogel rijker.

zondag 14 februari 2016

Een Velduil [Strix aluco] op de Punt van Reide.

Vandaag, zaterdag 13 februari 2016, een hele fijne wandeling gehad over de Punt van Reide. Het was een koude, winderige zaterdagmorgen, met in de afgelopen nacht lichte tot matige vorst. Door de vrij strakke wind was de gevoelstemperatuur rond de min 5. Lekker warm aangekleed was het prima wandelweer. We zijn gaan wandelen in 2 groepen. Bert heeft de ene groep meegenomen via de dijk en Ko liep met de andere mensen over het schelpenpad naar de dijk. Onderweg zagen we in de zwaaikom een groepje Brilduikers, enkele 10-tallen Tafeleenden en een behoorlijk aantal Wilde eenden.               
Onderweg langs de gladde glooiing zagen we een Drieteenstrandloper tussen het zeewier foerageren. De vogel was niet erg wild en we konden hem lange tijd volgen, tot hij over de Punt in een slenk verdween. We liepen in de volle wind langs de Dollardzijde naar de Punt. Toen we de Punt hadden “gerond” werd de wandeling toch wat aangenamer met de wind en de intussen opgekomen zon, in de rug liepen we naar de dijk.
Opvliegende Velduil op de Punt van reide.

Plotseling vloog er een Velduil uit een pol droog gras. Enkele 10-tallen meters verderop ging hij weer zitten. Dit was voor mij de eerste waarneming van een Velduil op de Punt, in al die 22 jaar dat ik er kom. Gelukkig had Mv. Schwab de camera paraat en kon ze er een foto van maken. Dank daarvoor.
Af en toe liepen we als groep bij elkaar, wat het vertellen over het gebied makkelijker maakte voor mij en soms in een lange sliert. Dat kwam doordat enige wandelaars geïnteresseerd waren in landschapsfotografie. Toch zijn we met de hele, aangename groep bij de dijk aangekomen en konden we als groep deze mooie wandeling om 14.15 uur bij de Reidehoeve beëindigen. Zoals bleek had een ieder ervan genoten en dat was ook onze bedoeling.
Ook werd er nog een Slechtvalk gezien en een plukplaats van een Havik, die een Houtduif had geslagen. Boven op de dijk zagen we een grote zwerm Bonte strandlopers boven het wad, met hun prachtige vliegkunsten, dan weer licht en daar op waren ze bijna niet te zien door hun donkere verenpak.
De wandeling wordt periodiek georganiseerd door: Het GroningerLandschap.

donderdag 4 februari 2016

Kokmeeuw uit Polen.

In de aflevering van 14 januari 2016, heb ik een kleurring van een Kokmeeuw [Larus ridibundus] gemeld uit Polen.
Zie onderstaand regeltje:
In Appingedam kwam ik weer een nieuwe vogel tegen. Deze keer uit Polen. [Wit TVP3]
Vanmorgen kreeg ik bericht van de Poolse ringcentrale, over de ringgegevens van deze vogel. Het geslacht is onbekend. Hij/zij is geboren in 2013 in Gdansk Scrodmiescie. Geringd op 19-12-2013 door Mateusz Materek. Helaas is het nummer van de metalen ring niet vermeld.
Tot de datum van aflezing was de vogel 756 dagen oud en had een afstand afgelegd van 780 Km.    
Ik ben altijd blij met een zgn. TMD [TerugMelDing]

dinsdag 2 februari 2016

Scholeksters in de haven van Lauwersoog.

Scholekster. [Haematopus ostralegus].
Deutsch: Austernfischer.
English:Oystercatcher.
Scholekster-paar LB-BTOH en LB-BTOK op 28-01-2016 in de haven van Lauwersoog.
Hieronder volgt een korte beschrijving van het paartje Scholeksters, dat regelmatig wordt gezien in de haven van Lauwersoog en dan met name op en bij de NAM-locatie.
Scholekster LB-BTOK
De Scholekster met kleurring LB-BTOK is eerder geringd geweest als LB-BLWT. Deze kleurringen waren dusdanig versleten dat ze vervangen zijn door BTOK.
Scholekster LB-WTOH
De vogel is de eerste keer geringd op 16 april 2007 en de ringen zijn vervangen op 2 juni 2014 in de haven van Lauwersoog. Ook de vogel BTOH is voor de eerste keer geringd op 2 juni 2014. Toen de beide vogels zijn geringd, waren ze ouder dan 3 jaar, dus ook geslachtsrijp.
Het stelletje is al jarenlang een broedpaar in deze omgeving, maar nog nooit zijn gezien met jongen.
BTOK is inmiddels meer dan 12 jaar oud en de partner is zeker 6 jaar oud. Door deze vogels te "kleurringen" zijn ze individueel te volgen. Zo kun dus ook de "ongeveer"leeftijd bepalen en waar de vogels in de winter verblijven.