Totaal aantal pageviews

zondag 30 december 2018

Nieuwe soorten in 2018.



Hier een opsomming van de voor mij nieuwe soorten in 2018:

Zwartkeellijster in Scheemda. aan de Gasthuislaan.
Deze vogel, een 1e Kj. mannetje, zit hier al vanaf 24 januari.
Aantal keren gemeld via Avifauna: 362
Zwartkeelliojster in Scheemda, jan-2018
Grote barmsijs in het Kon. Wilhelmina Park te Delfzijl.
10-02-.In een groepje van 12 exx. zag ik hem "hangen" in een Els, om de proppen volledig uit elkaar te trekken.

Oosterse zwarte roodstaart Langs de Dollard-zeedijk bij Nieuw Statenzijl.
Deze vogel is een zit er vanaf  10 februari en is een mannetje.

13-02. Vandaag naar de Oosterse zwarte roodstaart geweest, samen met Henk. We waren er om 14.00 uur. Even daarvoor was er een wit bestelbusje [voor onderhoud aan peilbuizen] langs gereden en de vogel vloog over de dijk het achterland in. Tot 16.00 uur niet meer gezien. tegen 16.30 uur zat de vogel weer op de zelfde plek.

16-02. Vanmorgen was ik al om 08.30 uur bij de O.zwarte roodstaart. Toen ik over de dijk kwam, zat de vogel op het veerooster. Kort daarna op het hek en nog geen 5 minuten later vloog hij weg in de richting van "Oal Tjoard".

20-02. Dit is de 4e voor dit jaar. De zeldzame Witstuitbarmsijs op begraafpark Fivelhof in Delfzijl

Withalsvliegenvanger 14-05-2018 op de Elspeeterheide. Bij Vierhouten op de Veluwe, zong van 12-21 mei, een waarschijnlijk 2e Kj mannetje Withalsvliegenvanger.De vogel probeerde het aan te leggen met een vrouwtje Bonte vliegenvanger en verdween ook regelmatig in een boomholte, maar er volgde geen broedpoging.

Zilveren maan, op 18 juni [Vindplaats wordt niet bekend gemaakt]

Vliegend hert.op 24 juni [Vindplaats wordt niet bekend gemaakt]

Grote weerschijnvlinder, op 12 juni op camping Bij de Schaapskooi in Nijverdal

Kolibrivlinder voor het eerst bij ons in de tuin

Diksnavelige Notenkraker [Falsterbo] op 7 oktober

Zwarte mees [Falsterbo] op 8 oktober
Rode wouw boven Falsterbo okt-2018

donderdag 13 december 2018

Klapekster [Lanius excubitor]

Al enige tijd zitten er 1 of meerder Klapeksters in het natuurgebied "De Onlanden" Vandaag maar eens op zoek gegaan naar deze toch vrij zeldzame dwaalgast in Nederland. Hij overwintert in zuid- tot NO-Afrika.
Klapekster op de uitkijk.

Samen met een vogelvriend en fotograaf hadden we hem al snel gevonden. Eerst boven op een bord en later meerdere keren in de top van een struik. Ze zitten vaak in de top om een beter uitzicht te hebben op een eventuele prooi. Dit kan een muis zijn, maar even goed een kikker of een hagedis. Ook landt hij wel eens in een boom. Dit overkwam ons vandaag ook. Als je in het betreffende gebied bent moet je rustig op een vaste plek gaan staan en wachten tot hij voorbij komt. Hij staat ook wel eens te bidden boven het jachtterrein.
Geland in een boom
Gisteren zaten er zelfs 3 exemplaren. Deze mededeling kregen we van Willen Hovinga. Hij komt dagelijks in het gebied. Zie je ergens een scooter staan, dan is Willem niet ver met zijn camera en kijker.
Het bord spreekt voor zich
Deze vogel komt in de broedtijd voor in N-Scandinaviƫ, waar hij broedt in berkenbossen, moerassen, heide en hoogvenen met her en der verspreidde struikgewassen. Hij heeft een lichtgrijs met zwart verenpak en duidelijk te herkennen aan zijn zgn. "Zorro-masker" en zijn enigzins gekromde snavelpunt.
Klapekster.
De Klapekster is een vrij zeldzame dwaalgast in Nederland.