Totaal aantal pageviews

donderdag 13 december 2018

Klapekster [Lanius excubitor]

Al enige tijd zitten er 1 of meerder Klapeksters in het natuurgebied "De Onlanden" Vandaag maar eens op zoek gegaan naar deze toch vrij zeldzame dwaalgast in Nederland. Hij overwintert in zuid- tot NO-Afrika.
Klapekster op de uitkijk.

Samen met een vogelvriend en fotograaf hadden we hem al snel gevonden. Eerst boven op een bord en later meerdere keren in de top van een struik. Ze zitten vaak in de top om een beter uitzicht te hebben op een eventuele prooi. Dit kan een muis zijn, maar even goed een kikker of een hagedis. Ook landt hij wel eens in een boom. Dit overkwam ons vandaag ook. Als je in het betreffende gebied bent moet je rustig op een vaste plek gaan staan en wachten tot hij voorbij komt. Hij staat ook wel eens te bidden boven het jachtterrein.
Geland in een boom
Gisteren zaten er zelfs 3 exemplaren. Deze mededeling kregen we van Willen Hovinga. Hij komt dagelijks in het gebied. Zie je ergens een scooter staan, dan is Willem niet ver met zijn camera en kijker.
Het bord spreekt voor zich
Deze vogel komt in de broedtijd voor in N-Scandinaviƫ, waar hij broedt in berkenbossen, moerassen, heide en hoogvenen met her en der verspreidde struikgewassen. Hij heeft een lichtgrijs met zwart verenpak en duidelijk te herkennen aan zijn zgn. "Zorro-masker" en zijn enigzins gekromde snavelpunt.
Klapekster.
De Klapekster is een vrij zeldzame dwaalgast in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten