Totaal aantal pageviews

dinsdag 3 december 2019

Pestvogels.

Pestvogel    [Bombycilla garrulus]
Seidenschwanz
Bohemian Waxwing
Pestvogel mannetje. Let op de lakpuntjes op de vleugel.
De Pestvogel heeft de grootte van een Spreeuw, maar heeft een zeer herkenbare, vrij grote kuif die bij wind van achteren rechtop[ gaat "staan".
De Pestvogel is een broedvogel van de noordelijke bossen en broedt vooral in naaldbossen op een hoogte van 4-5 meter.In de zomer leven ze van insecten, die in grote getale daar aanwezig zijn. Tijdens het vangen vertonen ze het gedrag van "onze" vliegenvangers. Hun nest ligt op 4-5 meter hoogte en wordt gebouwd van dunne twijgjes en mos. De binnenkant wordt bekleed met korstmos en fijn mos. Beide ouders bouwen aan het nest. Ze leggen 4-7 eieren. De grondkleur is bruin-wit met enkele donker bruine spikkels.
Broedgebied van de Pestvogel. [groene strook]
Pestvogel-vrouw op de kleine appeltjes.
Het mannetje kun je herkennen aan de rode lakpuntjes aan het einde van de 5 handpennen. Bij de vrouwtje zijn deze puntjes minder duidelijk of ontbreken helemaal, zoals bij de 1e Kj. vogels.
In de winter schakelen ze over op plantaardige kost als bessen van o.a.: Gelderse roos, Liguster, Meidoorn, maar ook kleine appeltje soorten en als er een appel in de tuin ligt, wordt deze niet vergeten om er van te snoepen.
Pestvogels in de winter.
Ze overwinteren in een groot deel van Midden Europa en dan het noordelijke deel. Soms komen ze hier in Nederland in grote aantallen, maar soms ook enkele stuks [5-10 exx.] Mijn grootste aantal vogels bedroeg 140 exx. Terwijl de ene groep zat te eten van de Gelderse roos, waren de anderen aan het baden in een plas water op de weg. De trekmaanden zijn van oktober-november en april-mei volgt de trek naar het broedgebied.
Pestvogel op Gelderse roos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten