Groene specht-Picus viridus.
Groene specht-man |
Dit is een standvogel, wat inhoudt dat hij bijna het hele jaar op dezelfde plek is te vinden, als waar hij heeft gebroed. Hij trekt dus niet naar warmere streken. hij komt in een groot gedeelte van Europa voor, maar ook in het uiterste westen van Azië.
Hij eet voornamelijk mieren en andere kleine insecten. Deze prooi vindt hij op de grond in mierenhopen maar ook tussen de stenen en gras, waardoor hij op het laatste moment zichtbaar wordt voor de vogelaar.
Groene specht-vrouw |
Wat wel snel opvalt is de doorlopende rode vlek op het achterhoofd bij het vrouwtje en de doorlopende rode vlek op het achterhoofd en de rode vlek onder het oog bij het mannetje.
Soms hoor je in het voorjaar zijn typische "lach" die je al van verre hoort. Het "roffelen, als bij de andere spechten-soorten, hoor je hem weinig doen. Door zijn lichaamslengte van ongeveer 33 cm is hij een grotere boer dan de Bonte spechten.
s' Zomers zijn ze veel in grotere parken en op kerkhoven te vinden. In de winter komen ze vaak dichter bij de bebouwing en als je geluk hebt, zelfs op de voedertafel.
Groene specht-jong |
De jonge vogels zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gespikkelde borst en door de vaalrode doorlopende rode vlek op de kop. De jongen worden langere tijd door beide ouders gevoerd.
Vaak kun je ze gemakkelijk vinden, doordat ze steeds dezelfde route af- en aanvliegen naar het foerageergebied.
Ik vind het zelf nog steeds één van de mooiste parkvogels, die zich vaak achter een boomstam verschuilt, als hij jou ziet aankomen lopen.
Zo tekende men vroeger de Groene spechten |
Groene specht vrouw op de camping |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten