Op deze natuur-Blogger wil ik jullie mee laten genieten van de pracht van de natuur om ons heen, onder het motto van: "Over alles wat leeft en groeit en ons steeds weer boeit". [Dr. Fop. I. Brouwer] Aan de hand van foto's en [reis]verhalen zal ik proberen dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen, zodat je er wat mee kan, als je zelf de natuur in trekt met een kijker of camera.
Totaal aantal pageviews
dinsdag 22 augustus 2023
De Schorzijdebij.
De soort begeeft zich steeds meer naar het Noorden van Nederland.
Als je een poosje naar de bijen blijft kijken zie je dat een groot aantal mannetjes op een vrouwtje afvliegt en de bevruchting begint. Meestal kruipen ze onder een begroeiing en na een poosje vliegen ze allen weer weg. Af en toe komt er een Schorzijdebij aan vliegen met stuifmeel of pollen aan de stijve haren van het beide laatste stel achterpoten. De Zeeaster is de foerageerplant en die staat vlak langs de kant van het talud. Dus ze hoeven niet ver te vliegen.
De Schorzijdebij is een solitaire [alleen gaande] bij die voorkomt op de schorren van West-Europa. De lengte van het diertje bedraagt zo'n 12 millimeter.
Ze leven ongeveer 7-8 weken en sterven dan. De larven overwinteren in de grond en zo blijft de soort bestaan om er het komende jaar weer van te kunnen genieten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een bijzondere waarneming Ko. En hou het goed beschermd om toeloop tegen te gaan.
BeantwoordenVerwijderenGroeten,
Roos