Op deze natuur-Blogger wil ik jullie mee laten genieten van de pracht van de natuur om ons heen, onder het motto van: "Over alles wat leeft en groeit en ons steeds weer boeit". [Dr. Fop. I. Brouwer] Aan de hand van foto's en [reis]verhalen zal ik proberen dit zo duidelijk mogelijk uit te leggen, zodat je er wat mee kan, als je zelf de natuur in trekt met een kijker of camera.
Totaal aantal pageviews
woensdag 25 december 2024
Jan van Gent. [Morus bassanus].
Er bestaan 2 soorten Jan van genten: de Kaapse gent en de Australische gent.
Ze nestelen in grote kolonies op steile rotswanden in noord Europa. De grootste kolinie bevindt zich in het NW van Schotland: Sint Kilda. Sinds kort ook op Helgoland. Wij zijn hier geweest op 26 mei 2016. Daar zijn ook de bijbehorende foto's gemaakt. Hier bouwt hij een nest van zeewier en [jammer genoeg] ook van het afval van visnetten, wat nog al eens kan leiden dat het hele nest aan een van de pootnagels blijft hangen en naar beneden valt.
We hadden niet het mooiste weer, maar wel konden we dichtbij de vogels komen. Het is een leuk gezicht bij de kennismaking tussen beide partners, als ze van zee terugkomen.
Tijdens de broedperiode van maart tot en met juli heeft hij een zeer sociaal leven. De broedduur is plm. 40-43 dagen. Er wordt slechts 1 ei gelegd. De broedende vogel wordt dan gevoerd en afgewisseld met het broeden door de partner. Het duiken is een spectaculair gezicht en dan duiken ze tot 10-40 meter onder het wateroppervlak. Als een pijl schieten ze het water in.
De eerstejaars vogels zijn bruin van kleur en in de komende 3 jaar krijgen ze het kleed van de volwassen vogels. Ze kunnen langere tijd op de oceaan zweven zonder een voet aan wal te zetten.
Het is een fantastische vogel om te zien, in zijn doen en laten zowel op het nest als in de lucht. Ook de snavel is een interessant stuk gereedschap. Ik heb er erg van genoten en ga erbinnenkort nog een keer kijken.
Abonneren op:
Posts (Atom)