Totaal aantal pageviews

dinsdag 25 oktober 2011

Kraanvogels in Mecklenburg Vorpommern.

In week 41-2011, [10-15 oktober] zijn we met 4 vogelvrienden naar Mecklenburg Vorpommern geweest, om de grote aantallen Kraanvogels [Grus grus] daar te bekijken en vooral te fotograferen. We hadden een 5-6 persoons vakantie-woning op Camping Naturcamp Pruchten. Van daaruit maakten we onze trips naar de foerageergebieden in de omgeving.
Kraanvogels bij Hohendorf.
Alleereerst kwamen we bij Günzersee, waar de vogels, na het oogsten van het mais, worden bijgevoerd. Dit bijvoeren wordt in alle vroegte gedaan, als de Kraanvogels nog op hun slaapplaats Oie of Grosse Kirr zijn. Günzersee heeft een overdekte uitkijkpost alwaar een aantal Rangers rondlopen, die je alles vertellen over de Kraanvogels. Pas in de ochtendgloren komen ze naar de foerageergebieden, in gezelschap van Kol-, Brand- en Rietganzen. Op de slaapplaatsen staan ze met duizenden vogels op het eiland of in het ondiepe water. Als de zon zijn gezicht boven de horizon laat zien, gaan de eerste vogels op de wieken. Hierbij produceren ze een oorverdovend getrompetter waar zelfs de mensen die slapen in hun caravans, wakker van worden.
Wij kijken ook naar eventuele geringde vogels. Aan de zgn. landencode, bestaande uit 3 kunststof ringen om hun linker bovenpoot, kun je zien waar ze vandaan komen. Om de rechter dragen ze hun individuele kleurcode. Hieraan kun je op de website van Icora, zien waar, wanneer en door wie de vogel geringd is en of de vogel ook een zender bij zich draagt.

Geringde Kraanvogel. RRR-BuRW.

De Kraanvogel op deze foto komt uit Noorwegen of Zweden. De landencode is: RRR of te wel Rood-Rood-Rood. Op dit moment zijn de individuele gegevens nog niet bekend. Deze gegevens komen van het desbetreffende ringstation.
Zeearend.
Kraanvogels in de ochtendzon.
Rode wouw.
s'Morgens stonden we om 5 uur op om het vertrek van de ganzen en Kraanvogels, vanaf hun slaapplaats gade te slaan. Een prachtig gezicht. En als er dan ook nog een Zeearend overvliegt, is het spectakel kompleet. Bij de Meiningenbrücke naar Zingst, zagen we op donderdagmorgen 8 stuks. Als alle vogels vertrokken waren, gingen we terug om te eten. Daarna stapten we in de auto om in de omgeving te gaan zoeken naar foeragerende Kraanvogels. Meestal in de omgeving van Saal en Bartelshagen, hadden we succes. Maar ook in de richting van Gross Mohrdorf en Hohendorf was het succesvol. Evenals bij Günzersee worden de Kraanvogels ook bij Hohendorf, bijgevoerd. Hier staat een grote boerenschuur waar een stelling in is gemaakt, om door de [openslaande] ramen te kunnen kijken en te fotograferen. ook hier lopen Rangers van het Kranichinformationscentrum uit Gross Mohrdorf, die de bezoekers het een en ander vertellen over de vogels. Heel aantrekkelijk is het om hier een heerlijke kom "Erbsensuppe" te kopen. 

Kraanvogel, man.

Vanaf Hohendorf kun je een trip maken, via Stralsund, naar het grootste schiereiland van Mecklenburg Vorpommern, Rügen. In de zuidwest hoek van Rügen tref je ook heel veel Kraanvogels. Wij zagen veel vogels bij Dreschwitz. Hier zie je ook de Zeearend. Wij hadden elke dag een of meerdere Zeearenden. De Rode wouw is ook een graag geziene vogel in dit gebied en wij konden ze zelfs van dichtbij fotograferen. Als je elke dag onderweg bent, is een week zo voorbij. Dat geldde ook voor ons en voor we het doorhadden was het zaterdagmorgen om weer huiswaarts te keren. Wij hadden in elk geval een schitterende week met veel mooi weer en in totaal ongeveer 2000 foto's.
Voor alle info: http://www.kraniche.de/ en http://www.naturcamp.de/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten