Totaal aantal pageviews

maandag 10 september 2012

Koekoek. [Cuculus canorus]

Koekoek bij Nieuwe Statenzijl.
Net terug van vakantie en nog geen tijd gehad om een nieuw verhaal te schrijven. Vlak voor ons vertrek zag ik een adulte Koekoek in de buurt van Nieuwe Statenzijl. Eerst dacht ik aan een roofvogel, maar toen hij zijn kop omdraaide, was mijn dag goed. Het hele jaar had ik al uit zitten kijken naar een gelegenheid om een goede foto van een Koekoek te maken. Dat is dan nu dus gelukt.
De Koekoek is in Nederland en W-Europa een zomervogel. Ze broeden niet zelf, maar leggen hun eieren in het nest van een zgn "waardvogel". Waardvogels zijn o.a. Rietzanger, Tuinfluiter, Gekraagde roodstaart, maar de favoriete soorten zijn Heggenmus en Kleine karekiet.
Koekoek.
De koekoek overwinterd in Afrika, ten zuiden van de evenaar, waarbij hij de voorkeur geeft aan savannegebieden met waterpartijen. Vanaf augustus beginnen de vogels met hun trek. De jonge vogels [1e Kj.] gaan het eerst weg terwijl de oudere vogels tot in begin september wegtrekken. Op trek naar hun winterkwartier leggen de vogel grote afstanden af en vliegen zo'n 50 Km per dag, richting het zuiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten