Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 november 2012

De Gaai. [Garrulus glaudarius]

Een Gaai bij de pinda's. 
De Gaai behoort tot de familie van de Kraai-achtigen en is de kleurigste vogel van de familie. Met zijn lengte van plm. 35 cm en een spanwijdte van 55-58 cm is het een vrij forse vogel.  Ze komen vooral voor in loof- en naaldbossen, parken en plantsoenen waar Eiken- en Beukenbomen zijn aangeplant. Hij broedt in deze bossen en dan vooral in oude eiken en beuken. Ook in parken en grotere tuinen is zijn goed verstopte nest te vinden.
De Gaai.
Dit najaar, 2012, zijn er ten opzichte van voorgaande jaren, weinig beukennootjes, hazelnoten en eikels. Toch het hoofdvoedsel van de Gaai. Ook de Meidoorn en de Gelderse roos vertonen weinig oranje-rode bessen. Trekvogels uit het hoge noorden eten de struiken leeg en trekken verder. Begin november was er een kleine influx van Pestvogels. Kramsvogels en Koperwieken waren talrijker maar zijn ook al grotendeels verder naar het zuiden gevlogen.
Dit najaar krijgen de Eekhoorn en de Gaai het moeilijker zonder de noten en vruchten. Een alternatief is er voor deze dieren niet en dus zullen ze aangewezen zijn op het voedselaanbod van de mensen. Ze zullen dichter bij de huizen komen om daar hun kostje op te scharrelen. Dus het wordt drukker op de voedertafels. Zo ook bij ons in de tuin. Ik gebruik zelf geen voedertafel, maar een wilgentak met veel zijtakken, die ik heb ingekort tot een redelijke boomstam. Hierin heb ik enkele gaten geboord om er [ongezouten] pindakaas in te smeren. Aan de ingekorte takken hang ik de pinda's en de vetbollen op. Sinds enkele weken ben ik weer begonnen met voeren en de beukennootjes, pinda's en hazelnoten zijn nu al niet aan te slepen. Soms zitten er 2 Gaaien bij de pinda's te eten, maar de beide Grote bonte spechten blijven even op veilige afstand.

Grote bonte specht [vrouw].
De Gaai legt in het najaar een wintervoorraad aan van beukennootjes en eikels. In deze voorraadkamers, die vaak onderaan een boomstam zijn te vinden, worden ook regelmatig pinda's gevonden die hij vanaf een voedertafel meeneemt. Om deze voorraadkamers op te bouwen, perst hij zijn krop vol en vliegt er mee weg.

De Gaai is zeer waakzaam, schrikachtig en schuw. Evenals andere leden van de kraaien-familie zijn het echte "rovers", behalve de Kauw. Ze lusten ook graag een eitje en een jong vogeltje.
Ondanks zijn wat brutale voorkomen, blijft het een prachtige vogel om te zien met zijn zeer opvallende blauwe spiegel.

Prachtige vogel met mooie, blauwe spiegel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen