Totaal aantal pageviews

woensdag 19 december 2012

Stormvogeltje. [Hydrobates pelagicus]

Het Stormvogeltje.
Wetenschappelijke naam: Hydrobates pelagicus
Engelse naam: Storm Petrel
Vogelgroep: Stormvogeltjes
Ook tot deze familie behoren o.a. Noordse stormvogel, Grote pijlstormvogel, Noordse pijlstormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Kuhls pijlstormvogel en het Vaal stormvogeltje.
Stormvogeltje.
Kenmerken: Het is met zijn 16-19 cm de kleinste Europese zeevogel. Zijn spanwijdte bedraagt slechts 35-38 cm. De vogel is bijna geheel zwart met een opvallende witte stuit en lange zwart vleugels. De vleugels zijn donkerder dan het lichaam, met een licht streepje op de bovenvleugel. De ondervleugel vertoond een witte lengtestreep. Het Stormvogeltje beweegt zich snel boven de golven met korte glijvluchtjes. Hij volgt soms schepen en dwarrelt dan, met zijn zwarte hangende pootjes, als een vleermuis heen en weer tussen de hekgolven. Het lijkt soms net alsof  de vogel over het water loopt.
De vogel broedt langs de Europese kustlijn van de Atlantische Oceaan, van de Lofoten tot aan de Middellandse Zee. Ze leggen slechts 1 vaal wit eitje met soms bruinachtige steepjes en/of spikkels. Alleen in het broedseizoen komen ze in donkere nachten aan land en verder verblijven ze hun hele leven op zee. Ze leven o.a. van kleine kwalletjes, kleine visjes en kreeftjes, die al fladderend uit het water worden opgepikt. Evenals bij de andere soorten Stormvogels, hebben ze ook een "kokertje" boven op hun snavel, die dient voor de afvoer van zouten.

Stormvogeltje.
De Stormvogeltjes die hier aan de Nederlandse kust worden gezien, komen waarschijnlijk uit Noorwegen. Ze worden minder vaak gezien dan het Vaal stormvogeltje.
Op 28 oktober 2012 werd er een versdood, volwassen exemplaar gevonden langs de zeedijk van de Dollard. Dit was de eerste waarneming van deze soort voor het gebied Punt van Reide en de Dollard.

Onderstaand het resultaat van de preperateur.

Stormvogeltje in "volle glorie".




Duidelijk is het "kokertje"te zien.

 


Bronnen o.a.:
Wikipedia, SoortenBank.nl en ANWB Vogelgids van Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten