Totaal aantal pageviews

woensdag 1 mei 2013

Het jaar van de Patrijs [Perdix perdix].

2013 is, door SOVON en Vogelbescherming Nederland, uitgeroepen tot: Het jaar van de Patrijs". Na een lange winterperiode zijn de eerste inventarisatierondes afgesloten. Door het koude weer werd de telperiode met 1 maand verlengd tot 30 april. Er moest door de vrijwilligers een aantal keren in de ochtend [tot 2 uur na zonsopkomst] en een aantal keren in de avond [vanaf 2 uur vòòr zonsondergang]. Diegene die mee wilde tellen, kon zijn "eigen"gebied claimen. Ik telde in de Eemshaven en niet zonder succes.
Patrijzen paar.
De Patrijs: Hij behoort tot de familie van de Patrijzen en Fazanten [Phsianidae]. Met zijn lengte tussen de 28 en 32 cm, is hij wel èèn van de grootste van de familie. De Patrijzen komen voor op akkers en open terreinen met veelal lage vegetatie, alwaar hij ook broedt, maar dan zoekt hij de beschuttung op van lage struiken en begroeiïng. In het nest liggen soms 15-20 eieren, die ca. 18 dagen worden bebroedt. De vogels zijn erg nerveus en waakzaam en als er gevaar dreigt, drukt hij zich tegen de grond of vliegt met veel lawaai weg. In het voorjaar zie je ze vaak als enkel paartje, maar in de herfst- en winterperiode vaak grotere groepen tot wel 15 vogels. Soms meer.
Patrijzen paar op de kale grond.
Het is een weinig opvallende vogel die door zijn overwegend bruine kleurtinten, goed gecamoufleerd is in zijn omgeving van singles, lage struiken en dorre graspollen. Hetmannetje onderscheidt zich van het vrouwtje door zijn zwarte borst, meer roodbruine kop met soms een rode streep vanaf het oog naar de nek en is ook iets groter.
Patrijs, man.
De jonge vogels zijn nog bruiner dan de volwassenen en kunnen soms verward worden met de Kwartel [Coturnix coturnix].
Logo van "het jaar van de Patrijs".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten