Totaal aantal pageviews

zondag 13 juli 2014

De Europese kanarie in de Vogezen [Les Vosges].

Latijn: Serinus serinus
Deutsch: Girlitz
English: Serin

Een gedeelte van onze vakantie hebben we doorgebracht in de Vogezen. Om precies te zijn in het plaatsje Gerbepal en op de SVR-camping "Les Trexons". Op zaterdag 7 juni hoorde ik een "vogelenzang" uit lang vervlogen tijden. Na uren van geduld om de zanger te zien te krijgen, bleek het te gaan om de Europese kanarie. Ongeveer 30 jaar geleden zag ik deze vogelsoort voor het eerst op een camping in de omgeving van Koblenz. Daar zat een paartje. 
Europese kanarie. [mannetje]
Sinds die tijd nooit meer gezien maar wel altijd gehoopt, maar in Noord Nederland komt hij niet voor. Toen we uit Nederland vertrokken had ik wel de hoop hier eentje te zien en dat is gelukt. Op een gegeven moment waren er zelfs 4 exx. en een paar dagen later was er nog 1 paartje die foerageerde in de hoge toppen van de sparren. Het mannetje deed zijn uiterste best, op een hoger gelegen uitkijkpost, om een vrouwtje te imponeren. Hij zat van 's morgens vroeg tot laat in de middag uitbundig te zingen en dat heeft er toe geleid dat hij gezelschap kreeg van een vrouwtje. Dat heeft hij zeker te danken aan zijn "contact-roep" en zeer fijn gezang.[Zir'rrrrrrrr]
Dit paartje vermaakte zich best tussen de takken om voedsel te vinden en misschien ook het zoeken naar een geschikte nestplaats. Af en toe kwamen ze tussen de takken vandaan, zodat ik de gelegenheid kreeg om ze te fotograferen.
Europese kanarie. [vrouw]
Het is vandaag maandag, de 2e Pinksterdag en de thermometer staat op 36 graden in de schaduw.
De Kramsvogels zitten in de schaduw met hun snavel open, om af te koelen in de zachte bries over de camping.
De Kramsvogels, Vinken, Koolmezen en de Zwartkoppen hebben jongen, want die zie ik vliegen met voer in de snavel. Bij de visvijver zit een jonge Kramsvogel, die zich enigszins schuil houdt op een stapeltje stenen met dezelfde kleur als hijzelf.

Kramsvogel. [juveniel]
 
Grauwe klauwier. [Mannetje]
Grauwe klauwier: English-Red-backed Shrike, Deutsch: Neuntöter.

Als klap op de vuurpijl zag ik op de laatste dag nog een mannetje Grauwe klauwier. Ik hoorde de Zwartkoppen alarm slaan [er was al bekend dat er een Grauwe klauwier op de camping zat] omdat deze vogelsoort ook wel eens een jonge vogel pakt.
Camping Les Trexons, zie: www.camping-lestrexons.com

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten