Totaal aantal pageviews

vrijdag 20 maart 2015

Houtsnip. [Scolopax rusticola].


Deutsch:Waldschnepfe.
English: Woodcox.
Houtsnip in verdekte opstelling.
Een Houtsnip is een vogel met een verborgen leven.De trefkans om ze te zien is het grootst als ze opvliegen. dan zie je een geweldig mooie waaiervormige staart met een witte en een zwarte omzoomde staartrand. Ze worden pas actief als de schemering invalt. In het voorjaar, tijdens de balts, heb je de meeste kans.
Wel heel dichtbij.
Ze komen vaak voor in vochtige bosgebieden met een rijke, dichte en schaduwrijke ondergroei, in de grotere tuinen en parken. Zijn superieure schutkleur zorgt ervoor dat hij vaker niet als wel wordt gezien. Vaak zit de vogel diep, onzichtbaar verborgen in het kreupelhout. Je ziet hem ook wel eens in de bebouwde kom liggen, maar dan is hij helaas tegen een raam gevlogen of heeft zich dood gevlogen tegen een auto.
Er zijn waarschijnlijk meer exemplaren dan dat we denken. Door hun geweldige schutkleur is het erg moeilijk om een juiste telling uit te voeren. hun voedsel bestaat uit insecten, wormen, slakken en ongewervelde dieren. De vogels broeden 2 keer per jaar en hebben een legsel van 3-5 eieren.

Het is een betrekkelijke standvogel, maar de in Nederland geringde vogels zijn teruggemeld uit o.a. Ierland, Spanje en Frankrijk.
Ook deze vogel stond al jaren op mijn "foto-verlanglijstje" en gisteren, 19 maart 2015, is het dan gelukt.
Raamslachtoffer.
Leuk om te weten: "Een Houtsnip is niet alleen een vogel, maar ook een sneetje witte brood met kaas en daarop weer een plakje roggebrood".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten