Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 mei 2015

De Purperreiger [Ardea purpurea].

Deutsch: Purpurreiher
English: Purple Heron
Purperreiger in Giethoorn.
De Purperreiger is het kleinere broertje van de Blauwe reiger echter met veel meer kleuren. Hij heeft een lengte van 70-90 cm en een spanwijdte tussen de 115 en 140 cm. In de vlucht is hij duidelijk te onderscheiden van de Blauwe reiger. De "keelzak"is dieper doorgebogen dan die van de Blauwe reiger. Verder is het een enigszins slungelige, vaak donkerder gekleurde reiger met een smallere kop met bajonet vormige, dunnere snavel.
Adulte Purperreiger. De Auken, Giethoorn. 
Hij vangt zijn prooi langs de slootkant, in het riet en natte weilanden. Het liefst met wat hoog kruidig-gras zodat hij niet al te veel opvalt. Hij vangt vooral insecten, reptielen, amfibieƫn maar ook kleine visjes.
Het aantal broedparen neemt gestaag toe en de verspreiding over Nederland ook. Van 1970-1990 ging het aantal broedparen terug van 900 naar slechts 220 paar. Momenteel in 2010-2015 bedraagt het aantal broedparen tussen de 100 en 200. Het aantal vogels stijgt jaarlijks met minder dan 5% en mede daardoor staat deze soort op de RODELIJST. Juveniele vogels zijn veelal bruiner van kleur dan de ouders.
"Vissende" Purperreiger.
De gebieden waar je de vogels kunt zien zijn o.a. de laagveengebieden van Friesland, het Groene Hart en de NW-kop van Overijssel. Toch moet je er echt een dag voor uittrekken om naar de vogels te zoeken. Ikzelf heb een halve dag door de Kop van Overijssel gefietst en zag in totaal 4 exx. Er zijn ongeveer 25-30 bezette kolonies in ons land.
De vogels trekken in het najaar naar het zuiden [Sahel-landen]. Winterwaarnemingen in Nederland zijn dan ook zeer zeldzaam.
Purperreiger.



1 opmerking: