Totaal aantal pageviews

donderdag 3 december 2015

Paarse strandloper. [Calidris maritima]

De laatste weken is het "rustig"in vogelland. Af en toe lees je een bericht van een bijzondere waarneming. Ik ben er de laatste dagen op uit getrokken om langs het wad iets leuks op te sporen. In de Eemshaven zit soms wel iets.
Paarse strandloper tussen het zeewier.

De kleine vogels laten zich bijna niet zien. Ze verbergen zicht in het struikgewas en schuilen voor de regen en harde wind. Koud is het niet voor de tijd van het jaar. Het is de laatste dagen rond de 10 graden.
Vorige week maandag waaide het zo hard dat ik bijna in het koude water rolde, maar de harde tot stormachtige wind is gelukkig gaan liggen en kun je weer rustig aan de buitenkant van de dijk lopen. Toch heb ik met de harde wind wel leuke foto's kunnen maken van de Paarse strandlopers, die samen met de Steenlopers [Arenaria interpres], bij hoogwater, tussen het zeewier hun kostje bij elkaar scharrelen. Als het laagwater is draaien ze steentjes om op zoek naar vlokreeftjes en ander klein voedsel.
Paarse strandloper.
De Paarse strandloper komt in de winterperiode in onze richting om te overwinteren. Ze komen vooral uit IJsland en Noorwegen waar ze op rotsige kusten leven van wat de zee aan kleine insecten biedt.
Het is een parmantig vogeltje die weinig stil staat en altijd bedacht is op aanstormende golven en daardoor moeilijk op de foto te krijgen. Maar het is mij toch gelukt. Zie het resultaat.
Paarse strandloper en Steenloper.
Paarse strandlopers.
Paarse strandloper in ruste. Dit zie je niet vaak.

2 opmerkingen:

  1. Prachtige opnames Ko. Dank weer voor je mooie blog.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's en prima info Ko.Kan ik goed gebruiken als ik die kant kant op ga.En dat doe ik regelmatig !

    BeantwoordenVerwijderen