Totaal aantal pageviews

zondag 11 september 2016

Ezumakeeg-Zuid.

Rustende Lepelaars bij het Jaap Deensgat.
Afgelopen donderdag, de 8ste september, zijn wij Henk de Boer en ik, de hele dag naar het Lauwersmeergebied geweest. We waren er al om 07.20 uur. Eerst 2 uur naar de Jaap Deens-kijkhut voor de Reuzensterns. Deze vogels worden hier al een paar dagen gezien. Wij hadden het geluk dat we ze ook zagen. Soms ver weg en soms dichterbij. De beide vogels die wij zagen waren geringd met kleurringen, De een een rode en de andere een witte. Ook de juveniele Bruine kiekendieven waren druk aan het "spelen" boven de rietkraag en in het water zwom nog een Casarca. Enkele honderden Watersnippen vlogen over het veld om even later vlak voor de kijkhut in het gras te gaan foerageren. De Lepelaars stonden in een groep van plm. 150 exemplaren bij elkaar in het water.
Juveniele Bruine kiekendief.
We besloten om via Zoutkamp naar de Ezumakeeg te rijden. Eerst naar Ezumakeeg-Noord voor de nog altijd vrij zeldzame
Grauwe franjepoot en meer. Al snel hadden we de vogel ontdekt tussen de eenden. Het drukke vogeltje pik je er zo tussen uit. Ook zaten er veel Kluten en Grauwe ganzen. Na een broodje en een kop koffie zijn we terug gereden naar Ezumakeeg-Zuid. [Je kunt ook niet anders.] Bij de kijkhut stonden al enkele auto's en binnenin waren om 10.00 uur al 7 mensen aanwezig. Wij konden er nog net bij om onze camera's op te stellen en op een bankje te zitten. Het was daar ook een drukte van belang met allerlei soorten vogels. O.a. Goudplevier, Kemphaan, Witte kwik, Bontbekplevier, Grauwe ganzen en heel veel steltlopers.
Bosruiter.
Na een tijdje kwamen de Bosruiters, Bontbekplevieren en de Drieteenstrandlopers en een enkele Krombekstrandloper steeds dichter bij de hut. Op een mooie afstand om ze te fotograferen. Ook de Kemphanen lieten zich veelvuldig zien. Boven in het riet zaten veel kleine vliegjes en dat trok de aandacht van de Kleine karekiet, Rietzanger, maar ook de Gele kwik. Dat hebben we geweten. Er vloog er eentje boven op een rietpluim en als bijen op een honingpot kwamen alle fotografen naar onze kant. Vele camera's klikten dat het een lieve lust was. Daar trok de fraaie vogel zich niets van aan, want hij had alleen maar oog voor de vliegjes. Zou ik ook doen als ik honger had.
Gele kwikstaart op muggenjacht.
Ook de Kleine karekiet en de Rietzanger kregen lucht van de maaltijd. Dus nog meer foto's. Als klap op de vuurpijl liet de Temmincks strandloper zich ook nog een poosje zien in de modder. Bijna net zo grauw als de omgeving, was hij soms moeilijk te vinden.ook al omdat hij steeds van de ene naar de andere kant liep. Tot hij stil bleef staan om zich te poetsen, toen klikten weer vele camera's.
De vrij zeldzame Temmincks strandloper.

Af en toe vlogen alle vogels op en wij maar denken dat een van de Zeearenden langs zou komen, maar helaas deze lieten zich vandaag niet zien. Jammer.
Na zo'n 4 uur hier te zijn geweest werd het tijd voor een kop koffie en een broodje. Want daar gunden we ons geen tijd voor. Inmiddels was het 3 uur in de middag en we hadden nog een afspraak bij Staatsbosbeheer om 4 uur. Dus opschieten.
Kleine karekiet.
Maar nog wel eerst even een lekker bakje kibbeling voor Ko en een lekkerbekje voor Henk. Ook moest er een heerlijke, gerookte makreel mee naar huis voor de achterblijvers van deze dag.
Al met al een hele mooie dag met veel soorten en een stimulans om het nog een keer te doen.
Kleine strandlopers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten