Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 februari 2017

De Staartmees. [Aegithalos caudatus]

De "gewone"Staartmees.
Als je voor het eerst een Staartmees ziet, denk je: "dat is een miniatuur" ekstertje. Echter dit kleine, vlugge vogeltje met een staartlengte van 1 ½ keer zijn lichaamslengte, is een soort apart. Het is een broedvogel in Nederland en broedt in loof- en gemengd bos, parken, kerkhoven en ook in onze tuinen met een paar dichte struiken en/of bossages. Ook bij ons in de straat staan een paar hoge coniferen en heeft er een paartje bebroed in een grote zgn. vliegden.
Staartmees.
n de winter zie je ze wat vaker in grotere groepen. Tot wel 10-15 exemplaren bij elkaar. Ze zwerven dan, onder luid gestilp, wat door de takken van de bomen en ook komen ze regelmatig op de voedertafel. Ze hebben het dan vooral voorzien op de vetbollen. Zo ook bij ons in de voortuin. Het zijn echt vlugge vogeltjes en dus ook vrij moeilijk te fotograferen.
De Staartmees telt 1 soort en 2 [onder]soorten. De "gewone" Staartmees, de Witkoppige staartmees en de, bij ons, veel zeldzamere Witkopstaartmees [Aegithalos candatus candatus]. Deze laatste komt veelvuldig voor in Zuid-Zweden. Daar heb ik hem regelmatig gezien, maar gelukkig ook bij ons in Nederland. Wel zit hij regelmatig in de winter tussen de gewone Staartmezen. Goed opletten dus, want hij is heel makkelijk te herkennen tussen de anderen.
Al met al een leuke soort om te ontdekken en er van genieten.
Witkopstaartmees in de Eemshaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen