Totaal aantal pageviews

zondag 11 februari 2018

IJsvogel-weekjournaal.

Er dient zich deze week een korte periode aan met lichte tot matige vorst in het midden van de week. Tijd om actie te ondernemen in de ochtend.
Maandagmorgen lag er een heel dun laagje ijs op de Ten Boersloot. Geen aanleiding om het laagje te breken, want dat had de wind al voor mij gedaan. ook de meerkoeten en waterhoentjes hebben er aan meegewerkt om het open te houden. Hiervan profiteerde ook Mv. IJsvogel, die haar prooi duidelijk kon zien en vangen.
De duiker, met het wak en IJsvogel.[even zoeken]
Dinsdagmorgen lag er een halve cm ijs. Nu was het wel tijd voor actie, want het wak was behoorlijk kleiner geworden. Met de tuinkrabber en schepnet naar de slootkant, het ijs gekraakt en verwijderd. Kort na deze actie was Mv. IJsvogel terug op de zitstok om een kansje te wagen voor het ontbijt. Na 5 minuten was het al raak en het eerste Tiendoornig stekelbaarsje was de sigaar. Het werd doodgeslagen en met de kop naar voren, naar binnen gewerkt.
Woensdagmorgen. Het heeft de afgelopen nacht ongeveer 8º gevroren. dat was ook te merken aan de dikte van het ijs.Er lag nu ongeveer 1,5 cm. Dus even flink doorduwen en het wak was weer ijsvrij, tot groot genoegen van de Meerkoeten en waterhoentjes.
Waterhoen
Donderdagmorgen. Dit was de nacht met de strengste vorst tot nu toe. Maar liefst 10º gaf de thermometer aan. "Zwaar"materieel moet nu mee naar het wak. Toen ik langs de weg aan kwam lopen, zat Mv. IJsvogel op 4 meter van mij vandaan te wachten. Ze kreeg mij in de gaten en vloog weg.
Inderdaad nu lag er een behoorlijke laag ijs van 2,5 cm. De Meerkoeten en Waterhoentjes zaten gebroederlijk in de duiker onder de weg door. Na 15 minuten even flink door stampen, was het wak weer ijsvrij, tot groot genoegen van de watervogels. Op de terugweg naar huis, zag ik het vrouwtje al weer op de stok zitten te wachten op het eerste slachtoffer. Maar ik had geen camera mee om een foto te maken. Later in de morgen ben ik er even weer heen gelopen, maar toen zat ze op een paal achter het riet. geen ideale positie voor een foto.
Meerkoet
Vrijdagmorgen. Vanmorgen ook maar weer met volle bepakking gereedschap naar het wak. Het heeft vannacht licht gevroren en een matige wind heeft er voor gezorgd dat het wak open was. Dus dan maar weer naar huis gewandeld met de gedachten dat de natuur vannacht het werk heeft gedaan. In de middag werd het steeds bewolkter, alsof er een flink pak sneeuw zou gaan vallen.
Zaterdagmorgen. De driegende luchten van gistermiddag hebben geen sneeuw gebracht. Wel heeft het vannacht weer licht gevroren en ik ga zo even bij de beide wakken kijken. Toen ik aan kwam rijden op de fiets had ik al gezien dat ik geen geen ijs hoefde te verwijderen. Alle wakken waren ijsvrij en dat gaf mij de gelegenheid om weer eens wat foto's te maken. Het zonnetje kwam er bij en dat scheelt een hoop voor een meer sprankelende foto. ik heb 4 uur in mijn schuiltentje gezeten en wat ontdekte ik: Er vlogen 2 IJsvogels, een mannetje en een vrouwtje. dat is geweldig dat het paartje nu al in het broedterritorium is. beide vogels vingen om beurten een visje. Ik heb nog geen prooi-aanbieding gezien maar dat komt nog wel.
IJsvogel-Vrouw
Maar...... hier doe je het voor.
Ik heb er in ieder geval weer erg van genoten!!
IJsvogel-Man

Geen opmerkingen:

Een reactie posten