Totaal aantal pageviews

zondag 6 januari 2019

De Ringsnaveleend in Appingedam.

De Ringsnaveleend [Aythia collaris].
Ringsnaveleend, mannetje in Appingedam.
Dit mannetje Ringsnaveleend werd voor de eerste keer op 11-02-2017 waargenomen in één van de koelwatervijvers van de voormalige Strokartonfabriek "de Eendracht".
Er kwamen vogelliefhebbers vanuit het hele land om deze bijzondere soort te zien. Een groot voordeel was dat de vogel erg gemakkelijk kon worden gefotografeerd, omdat de vijvers aan de doorgaande weg liggen.
Toen het ook nog begon te vriezen, werd het nog gemakkelijker om deze vogel te vereeuwigen. Het wak werd steeds kleiner en op een gegeven moment stond hij op de rand van het ijs. Het was nog steeds niet vastgesteld of het om een wild exemplaar ging of een ontsnapte, gekweekte vogel. Gelukkig droeg hij geen ring en dan mag aangenomen worden dat het een wild exemplaar is.
De definitieve beslissing ligt bij het CDNA.
Het "vreemde" aan deze vogel was, dat hij vergezeld werd door een vrouwtje Kuifeend. Ze bleven de hele tijd bij elkaar in de buurt.
Hij verbleef hier tot 09-04-2017.
Mannetje Ringsnaveleend met partner Kuifeend.
In 2018 werd dezelfde vogel weer gezien op 07-01 2018 door Toy Jansen. Ook weer vergezeld door het vrouwtje van de Kuifeend. Bij navraag blijkt dat een Ringsnaveleend kan paren met een Kuifeend. Er kwamen weer vele "spotters"op af, maar niet zoveel als in 2017.
De vogel bleef in dit jaar tot  04-04-2018.
Na 2 jaar op dezelfde plek te zijn teruggekeerd, waren de liefhebbers vol verwachting wat hij het komend winterseizoen zou doen.
En wat schetst onze verbazing: op 03-01-2019 waren beiden [Ringsnaveleend ♂ en Kuifeend ♀] weer ter plaatse. Dit keer was Marnix Jonker de gelukkige met de eerste waarneming. Nu maar afwachten hoelang hij blijft.
Lekker laten drijven.

Na het eten is er tijd voor rust.



3 opmerkingen:

  1. Hallo Ko, dit is een mooie waarneming zeg. Heel fraai om te zien.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Ko,
    We hebben elkaar afgelopen week in de Onlanden (Klapekster) en vanmorgen resp. in Delfzijl (Humes Bladkoning) en Appingedam (Ringsnaveleend) getroffen. Prachtige blog en erg mooie foto's. Leuk om er doorheen te browsen!
    Complimenten!
    Gr. Franz Widmann

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moi Franz,
    Dank voor je positieve reactie.
    Vrgr,
    Ko

    BeantwoordenVerwijderen