Totaal aantal pageviews

donderdag 3 oktober 2019

Grote trap

Nederlands: Grote trap Otis tarda
Duits: Grosstrappe
English: Great Bustard


Tijdens de balts van begin maart tot half mei, imponeren de hanen de hennen, waarbij ze hun keelzak opblazen en hun fraaie witte onderveren zichtbaar worden.
Met veel voorzichtigheid, stilte en geduld, kun je dit schouwspel in de vroege ochtenduren en de vooravond vanuit de uitkijktorens bewonderen. Na een korte paringsritueel zoeken de hennen, voor de komende 3 maanden, een rustige plek waar ze gaan broeden en en hun kuikens grootbrengen. De hanen leven afgezonderd in de nabije omgeving. Alleen op open en geoogste velden zijn ze af en toe te zien.
2 exx. van de Grote trap-hanen [Foto: Henk de Boer]
Van oktober tot maart zijn de Grote trappen te zien op de Koolzaadvelden. De plant heeft vorstbestendige bladeren die zeer voedzaam zijn voor deze vogels.
Wij waren er van 7-12 oktober en hebben helaas geen Grote trappen gezien. Alhoewel er toch zo'n 300 exemplaren moeten zitten in dit gebied. Er was in deze week, erg veel verstoring door de boeren met hun oogstwerkzaamheden.Toch hebben we genoten van de omgeving en al het andere wat de natuur hier te bieden heeft.
Grote trap [Foto: Henk de Boer]
Grote trap-haan met opgeblazen keelzak [Foto: Henk de Boer]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten