Totaal aantal pageviews

maandag 3 januari 2022

De Boomklever. [Sitta europaea]

De Boomklever is het kleinste lid van de familie Spechten in Nederland. Hij dankt zijn naam aan het bewegem over en langs een boomstam. Als regel beweegt de vogel zich van boven naar beneden, vandaar de naam. Zijn soortgenoot, geen familie van de spaechten, doet het andersom. Het mannetje [♂] is blauwgrijs op de rug en een iets rodere buik, terwijl het vrouwtje [♀] is grijs met een bruingele onderzijde. Beide sexen hebben roestbruine flanken en mosterd gele poten.
In de zomer bestaat het voedsel uit insecten, die hij onder en tussen het boomschors zoekt. Op dezelfde manier als zijn grotere soortgenoten. Ze kloppen op het schors en ook peuteren ze de schorslaag er af. In de winter profiteren ze van hetgene wat aangeboden wordt op de voedertafel, als zonnepitten en andere zaden. ook meelwormen zullen ze niet laten kruipen.
De Boomklever bouwt geen eigen nest, maar zoekt de aanwezige holtes in bomen op en ook nestkasten nemen ze graag in bezit. Is het invlieggat te groot, wordt deze met klei en modder op maat gemaakt zodat andere vogels er niet in kunnen. Als dat is geregeld worden in het nest, gemaakt van mos, veertjes en haren, 6-9 witgespikkelde eitjes gelegd en in 14-18 dagen uitgebroed. Het vrouwtje broedt alleen. De beide ouders verzorgen de jongen en deze vliegen na 21 dagen uit en worden nog een aantal dagen door beide ouders gevoerd.
Als de omstandigheden het toelaten, volgt er nog een tweede broedsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten