Totaal aantal pageviews

donderdag 28 april 2022

Roodkopklauwier. (Larius senator)

Deze mooie soort heeft gebroed tot in de jaren vijftig in Nederland. Het laatste broedpaar werd vastgesteld in Zuid-Limburg. Het broedgebied verplaatst zich steeds zuidelijker in de richting van de Middellandse Zee. Soms heb je geluk als er een doortrekkende vogel zich laat zien in Nederland. Het mannetje is duidelijk te herkennen aan zijn roestbruine kop-kap. Ook de gehaakte snavel valt op. Deze is gehaakt en daardoor zijn de prooien [bijen, hagedissen, kevers en ander klein spul] gemakkelijk vast te houden. Het vrouwtje is wat valer van kleur dan het mannetje. Zowel het mannetje als het vrouwtje zingt een eentonig roepje of trillertje.
De trekroute, van half augustus-begin september, loopt in zuidwestelijke richting naar gebieden beneden de sahara, om daar te overwinteren. Van februari tot mei loopt de trek in tegengestelde richting.
Sinds vrijdag 22 april 2022 zit er een mannetje Roodkopklauwier in het natuurgebied "de Borkeld". De laatste dag dat hij op de Borkeld is gezien, was 26 april 2022. Ik had het geluk dat ik in de buurt aan het kamperen was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten