Totaal aantal pageviews

woensdag 4 september 2024

De Kleine watersalamander [Lissotriton vulgaris]

Deze salamandersoort behoort tot de echte salamanders. Het is een relatief kleine soort en wordt maximaal 10-11 cm lang, inclusief de staart. De mannetjes zijn lichtbruin van kleur met zwarte strepen op de zijkant en hier en daar een paar donkere vlekken.Wat betreft de leeftijd van deze salamander valt weinig te zeggen, maar over het algemeen worden ze in de vrije natuur 2-3 jaar oud. In gevangenschap, denk aan een terarium, kunnen ze veel ouder worden.
Voortplanting: het vrouwtje legt in het voorjaar, tussen maart en en juni haarv eitjes af in zwak stromend water en in ondiep water. Dat ondiepe water heeft als voordeel, dat het snel opwarmt en de larven eerder worden geboren dan in dieper water. De eitjes worden op de aanwezige waterplanten afgezet. De winter wordt doorgebracht in een schuilplaats, zoals een composthoop of onder bladeren, tussen wat puin maar op een plek waar het niet vriest. Als de zon weer tevoorschijn komt, gaan ze uit hun schuilplek om lekker op te warmen.

1 opmerking:

  1. Toevallig kwam ik op deze blog. Ik was info aan het zoeken over een geringde kleurring van een meeuw. Mooie blog. Mooi die salamander. Groet Caroline

    BeantwoordenVerwijderen