Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 juni 2013

Het Drents-Friese Wold 1.

Op 8 mei hebben we onze eerste fietstocht gemaakt in de omgeving van Appelscha. De route ging door pitoreske dorpjes en bossen, afgewisseld met open vlakten en vennetjes.
Mijn eerste Boomleeuwerik. [Lullula arborea]


Een hele mooie rit is over de Kale Duinen, ook wel Aekinger zand genoemd. Voor vogelaars als ik een interessant gebied. Toen we aan kwamen fietsen zagen we als eerste soort een paartje Zwarte roodstaart. Terwijl wij stonden te kijken, kwamen er 3 mannen aan met vangkooien. Ik vroeg wat ze gingen doen en ze vertelden dat ze onderzoek deden naar de populatie van de Boomleeuwerik. Ook deden ze bloedonderzoek en ringwerk. Nadat ik ze had verteld dat ik nog nooit een Boomleeuwerik had gezien, vertelde 1 van de mensen dat er wel 50 paartjes in de Kale Duinen verbleven en dat ik vanaf nu niet meer een waarneming kon missen. Hij vertelde nog even over het typische "lu-lu-lu-luuu" geluid dat ze maken en toen was het na enkele 100-den meters "bingo" voor mij. Een luid zingende vogel in een boomtop was mijn eerste waarneming van de Boomleeuwerik.


Vrouw Bonte vliegenvanger. [Ficedula Hypoleuca]
In het meertje "de Grenspoel"zag ik zeker 2 paartjes Geoorde fuut, een aantal Grauwe ganzen, Kokmeeuwen en Meerkoeten. De Geoorde futen zaten wel op grote afstand, maar ze tellen wel mee voor een waarneming. Ook de Geelgors en de Veldleeuwerik lieten duidelijk horen dat ze er waren. Na al dit moois zijn we verder gefietst in de richting van Appelscha. Bij een woning, vlak voor Appelscha, hingen enkele nestkasten aan de bomen en op 1 ervan zat voor het vlieggat een vrouwtje Bonte vliegenvanger. De bewoonster van deze woning vertelde mij dat het mannetje ook af en toe een kijkje kwam nemen en dat er voorgaande jaren ook al werd gebroed. Ik heb nog enkele leuke foto's van het vrouwtje kunnen maken. Terug op de camping vloog ook nog een mannetje Bonte vliegenvanger rond. Deze vogel heb ik enkele dagen later nog mooi kunnen fotograferen.

Wordt vervolgd.

De Kale Duinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten