Totaal aantal pageviews

zondag 19 januari 2014

Koereiger. [Bubulcus ibis]

Deutsch: Kuhreiher
English: Cattle Ecret
 
 
Koereiger bij de graafmachine in Oudeschans.
 
Deze keer een enigszins tropisch aandoende vogel: de Koereiger. Waar mijn vogelvriend Andre twaalf keer naar een waarnemingsplek moest, had ik aan twee keer genoeg. Je kunt er niets van zeggen, want voor het zelfde geval zit de vogel ergens ver weg in een weiland, waar je niet kan komen. Je wilt altijd een foto maken, waar de vogel zo dicht mogelijk bij zit. Toen ik vanmorgen op pad ging had ik geen idee waar hij zou zitten. Toen ik vlak voor Oudeschans was zag ik een 18-tal Knobbelzwanen en een Wilde zwaan in een stuk grasland. Wat bleek: de vogel zat heel ver weg. "Gelukkig" voor mij kwamen er na korte tijd twee kraaien overvliegen en de Koereiger schrok zo erg, dat hij opvloog en naar de bekende plek vloog. Toen ik er naar toe reed, zag ik hem half verscholen onder de graafmachine staan.
 
Koereiger.
Koereiger.
Ik heb de gok gewaagd om over de stalen rijplaten te rijden en zodoende kwam ik tot op 4 meter bij de vogel. Hij bleef rustig zitten en schonk maar amper aandacht aan mijn auto. Hij liet alles rustig over zich heen gaan en ik had een paar mooie foto's.
Enige belangrijke kenmerken van deze vogel zijn:
Lengte van plusminus 50 cm en een spanwijdte van tussen de 85 en 95 cm. Hij foerageert graag in droge gebieden, zoals akkers en graslanden en tussen de koeien, die de insecten en muggen opjagen als ze lopen te grazen. Ook verblijft hij graag in dras/plas gebieden. Hij komt het meest voor in zuid Frankrijk, maar breidt zich steeds verder uit naar het noorden. Trekt over korte afstand.
De vogel is te herkennen aan de gedrongen vorm en de grote gele snavel en blauw-grijze poten. In de paartijd zijn de snavel en poten rose-achtig. Opvallend is het grote gele oog met een gitzwarte iris. 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten