Totaal aantal pageviews

maandag 22 september 2014

Fochteloërveen, Kale Duinen en/of Aekingerzand.

Bloeiende heide op de Kale duinen.
De eerste 2 weken van september verbleven we op een camping vlakbij de Kale Duinen. Ook in deze periode was het al een beetje "komkommertijd" op vogelgebied. De meeste vogels hebben gezorgd voor nageslacht en het uitbundig zingen is bijna ten einde. Af en toe hoor je nog de najaarszang van een Koolmees, Pimpelmees, Winterkoning of een Roodborst. Afgewisseld door het geklop van een Grote bonte specht of het fijne geluid van een koppeltje Staartmezen. Het luidst schreeuwen nog de Schreeuweksters [Gaaien]. In het Fochteloërveen is het laatste paartje Grauwe klauwieren met hun 4 jongen ook al vertrokken.
Kraanvogel.[Grus grus, foto gemaakt in MV]
De Kraanvogels, [Grus grus] in totaal zo'n 40 vogels, foerageren nu op de geoogste velden naast het broedgebied. Het mais staat nog hoog op de velden en is nog niet rijp genoeg om geoogst te worden.
Sikkelkoraalzwam. [Clavulinopsis corniculata] Appelscha.
Je ziet nu wel de jonge Bastaardkikkers, Ringslangen, diverse soorten paddenstoelen en af en toe een volwassen Adder. Met dit uitzonderlijk mooi en warm najaarsweer schieten de paddenstoelen de grond uit. Vele soorten hebben we gezien, maar de mooiste is en blijft de "roodmetwittestippen" Vliegenzwam.
Rood met witte stippen. Vliegenzwam [Amanita muscaria]
In de nacht van 9 september werden we wakker van het geroep van een [jonge] Bosuil. Volgens ons in de buurt van de caravan, maar in het donker zie je ze niet.
Volwassen adder. [Vipera berus]


Jonge Ringslang.[Natrix natrix]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten