Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 september 2014

Spreeuwen. [Sturnus vulgaris]

Rustend in een hoogspanningsmast.
Deutsch: Star
English: Starling
Volwassen Spreeuw in winterkleed.

Begin augustus kwamen de eerste spreeuwenzwermen boven en in het rietveld van Tetjehorn [aan de noordzijde van het Schildmeer]. Inmiddels is het de 3e week van september en is de hoeveelheid spreeuwen aangezwollen tot zo'n geschatte, kleine 400.000 vogels.
Vlogen de vogels in het begin eerst nog in de hoogspanningsmasten, om te verzamelen voor het slapen, om daarna, vaak via het geploegde land, in het rietveld te gaan slapen. Nu komen ze van alle kanten aanvliegen over het land en het water van het Schildmeer.
De eerste vogels verschijnen in de avondzon.
Je ziet groepjes van enkele 10-tallen tot groepen van meer dan 10.000 vogels. Regelmatig "vallen" ze in het riet en je ziet ze niet weer opvliegen. Maar als er een Slechtvalk, Havik of Sperwer over komt vliegen, dan gaat de hele zwerm de lucht in.
Dan volgen er meer.........
Dan krijg je ook een prachtige vliegshow te zien. Ook als twee grote groepen aan komen vliegen, volgt er vaak een facinerende "luchtshow". De groepen vliegen dan in elkaar op en er vormen zich mooie beelden. Soms duurt dit spektakel enkele seconden, maar soms ook enkele minuten. Tegen de tijd dat de zon helemaal onder gaat hebben de spreeuwen hun rustplaats gevonden en ga ik tevreden naar huis.
.......en nog vèèèèèèl meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten