Totaal aantal pageviews

woensdag 8 juli 2015

Het "vlees-etende" plantje Zonnedauw.

Deutsch: Sonnentau
English: Sundow
Francais: Droséra
Ronde zonnedauw.
Drosera stamt af van het Griekse woord "Drosos" wat de naam is voor "dauw".
In Nederland komen 2 soorten Zonnedauw voor; te weten: Ronde Zonnedauw [Drosere rotundifolia] en de Kleine Zonnedauw [Drosera anglica]. Alle bekende zonnedauw soorten in Nederland zijn ZEER zeldzaam en staan op de Nederlandse Rode Lijst van beschermde planten als algemeen voorkomend, maar zeer sterk afnemend zijn. Dat betekent dat de planten NIET mogen worden geplukt en/of uitgegraven.
Kleine zonnedauw.
De Ronde zonnedauw is een plantje van enkele cm's groot en wordt als zodanig vaak over het hoofd gezien, vooral als ze apart staan. Hij groeit in moerasgebieden, op natte plaatsen en stikstofarme op of vlakbij Veenmos. De Ronde zonnedauw is roodbruiner van kleur dan de andere soorten.
De Kleine zonnedauw is nog veel zeldzamer dan de Ronde zonnedauw omdat hij vooral gedijt in venen met opstijgend, mineraalrijk water.
Stengel met bloemknoppen op de "schicht".
De plant vormt een bladrozet als hij bijna onzichtbaar begint te groeien in het voorjaar. De bloei volgt in juli en augustus en de bloem is zelfbestuivend of wordt kruisbestoven. De doosvrucht bevat zeer vele kleine zaadjes welke zich door de wind laten verspreiden. De bloeiwijze is een "schicht"en bestaat uit 3-8 witte bloemen. Een schicht is een bloeiwijze waarbij de zij-assen beurtelings links en rechts ontspringen van de vorige as. De bloemen blijven in dezelfde verticale as en zijn gewoonlijk naar één zijde gebogen. In de vroege herfst gaat de plant in winterrust.
Op de bladeren van Zonnedauw zitten tentakels en een kleverige stof en de bladsteeltjes worden 3-8 cm lang. De kleefstof houdt de vliegen, insecten en soms Libellen vast. Er gaan verhalen dat de planten wel 1500-2000 insecten per jaar "eten" [vangen en verteren]. Het blad rolt zich om zijn "prooi"heen en verteert deze tot voedingsstoffen, als stikstof, welke door de plant wordt opgenomen. Dit onder invloed van de aangemaakte verteringsenzymen.
Als een heidegebied wordt ontwaterd zul je hier nooit meer Zonnedauw aantreffen.
Bloem van dichtbij gezien en slechts 4 mm groot.

1 opmerking:

  1. Kijk zo leer ik weer wat bij. Interessant om te lezen. Dank voor de info Cor.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen