Totaal aantal pageviews

donderdag 23 juli 2015

De Steenuil [Athene noctua].

Deutsch: Steinkautz
English: Little Owl
Francais: Chevêche d'Anthéna
Steenuil op de uitkijk.
De Steenuil is met zijn grootte van 23-27 cm de kleinste uil in Europa. In Groningen is de Steenuil zeer zeldzaam. Er zijn een paar plekken bekend waar je hem zou kunnen zien, maar dan moet je wel geluk hebben. {Maar dat is met vogels meestal zo]. Wij waren met vakantie in Nijverdal, op camping "Bij de Schaapskooi" en daar ontdekte ik in de omgeving bij toeval een paar jonge vogels. Eerst dacht ik dat het jonge.............[zie foto]
....... eerst dacht ik dat het jonge konijntjes waren.
......maar door de kijker waren het toch ECHT 2 jonge Steenuilen. Toen ze mij zagen staan op de weg doken ze onder de deur door, de loods in. WEG!! Om even later weer tevoorschijn te komen maar inmiddels had ik mijn camera schietklaar. Tijdens het fotograferen schoot de adrenaline door mijn aderen, want dit was voor mij een zeldzaam tafereel. Eén van de beide ouders zat achter mij in een den te roepen naar de jongen dat er gevaar dreigde, of hij waarschuwde mij dat hij ook op de foto wou. Wie zal het zeggen. Maar wel toeval.
Achter mijn rug om.......
Nu is Twente ook wel bij uitstek een gebied waar de trefkans om een Steenuil te zien, ook wel erg groot is. Een paar adressen waren mij opgegeven, maar door de drukke werkzaamheden rond de gebouwen, zat er niets meer. Zelf heb ik 2 nieuwe locaties ontdekt waarvan eentje op zo'n 800 meter van de camping, met als resultaat 2 adulte en 3 jonge Steenuilen. De bewoner van het pand vertelde mij dat hij een dag eerder nog 3 jongen had gezien.
De Steenuilen komen van oorsprong uit het half-woestijn- en steppegebied van Europa. Hier broeden ze in spleten en holen in de rotswand en bomen. Bij ons broeden ze meestal in ruimtes onder dakpannen of in zelfgemaakte, speciale nestkasten. Vroeger bij onze overburen op de boerderij, broedden ze zelfs tussen de zgn. "ruiterstokken' on de de kapschuur.  Toen waren er veel meer Steenuilen in Groningen. De nestkasten worden in schuren en bomen geplaatst waar het vermoeden van de aanwezigheid van de uilen bestaat.
De beide jongen bij de schuurdeur.

Hun legsel bestaat meestal uit 4-5 eieren, maar uitzonderingen bevestigen de regel en legsels van 7-8 eieren komen ook voor. De kleur van de eieren is wit-achtig en die worden gedurende 25-30 dagen alleen door het vrouwtje uitgebroed. Het mannetje zorgt voor het voedsel. De verwachtte leeftijd van deze vogels is plm. 2 1/2 jaar. ook hier weer uitzonderingen, want de oudst bekende, geringde vogel was 15 jaar.
Speciale Steenuilenkast in de schuur.

Speciale Steenuilenkast in een boom op de camping.

1 opmerking:

  1. Erg leuk om steenuiltjes te kunnen waarnemen. Prachtig!
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen