Totaal aantal pageviews

zaterdag 30 april 2016

Zwarte roodstaart. [Phoenicurus ochruros]

English: Black redstart
Deutsch: Hausrotschwanz
Maandag, 11 april 2016, het mannetje zingt luid en duidelijk bij ons in de straat. Zo zit hij op het dak bij de buren en even later op de dwarslat van de schommel. Nog steeds luid zingend en vliegt dan onder het geluid van hetzelfde liedje bij ons op het dak van de blokhut.
Zwarte roodstaart, mannetje.
De hele week blijft hij in de buurt van ons huis, luid zingend om een vrouwtje te lokken. Dat lukt hem op zaterdagmiddag rond 16.20 uur. Geen leuke kennismakingsdag want het is grauw en regenachtig weer.Ik zag het vrouwtje foerageren in het grasveld van onze tuin en even later vloog ze de Leilinde in, om korte tijd later met het mannetje weg te vliegen hoog over het dak. Ik zal een nestgelegenheid maken voor die twee. Wie weet komen ze onder het afdak van de blokhut.
Zwarte roodstaart, man op het dak.
24 april, nog steeds luid zingend en zoeken naar een partner, bij ons in de straat. Ook het vrouwtje zie ik nu vaker. Ik heb ze nog niet zien vliegen met nestmateriaal, maar ze zitten wel vaak in de buurt van de zonnepanelen. Misschien hebben ze bedacht hun nest daaronder te bouwen. [Worden die nog meer benut dan alleen stroom opwekken].  Ik hou ze in de gaten.
Zaterdag 30 april zag ik ze steeds heen en weer vliegen, op het dak, over het dak en bij de zonnepanelen. En inderdaad verdwenen ze onder de zonnepanelen van de buurman, een paar huizen verderop.
Zwarte roodstaart, vrouw.
Bieden de vele zonnepanelen in Groningen nieuwe nestgelegenheid voor onze vogels? Wie zal het zeggen.
Zwarte roodstaart vrouw bij de zonnepanelen.

2 opmerkingen:

  1. Mooie waarneming Ko van dit prachtige vogeltje.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roos, bedankt voor je reactie. Gelukkig kan ik er van genieten, zo dicht bij huis.

    BeantwoordenVerwijderen