Totaal aantal pageviews

vrijdag 15 april 2016

De Gele aronskelk. [Lysichiton americanus].

Een rijtje Gele aronskelken.
De Lysichiton americanus of Gele aronskelk [een andere naam voor deze plant is: Moeraslantaarn] is een waterplant die langs de oevers van vijvers groeit. De plant bereikt voor de bloei een hoogte van 25-30 cm. De bladeren zijn groot, groen en ovaal gepunt en hebben een fris groene kleur. Ze groeien omhoog.
De plant van dichtbij.Bijschrift toevoegen
Tussen de bladeren verschijnen de bloemen. Dit zijn witgele of gele, dikke bloemaren in een fel gele bloemschede. Een schitterend gezicht. Na de bloei groeien de bladeren door tot een hoogte van wel 100 cm. ook is heel bijzonder dat de plant vanuit het water de oever opgroeit en andersom.
Beschrijving van de bestuiving:
Deze vliegjes zorgen voor de bestuiving.
In de bloemaar, die middenin het gele blad groeit, voldoet zich een chemisch proces waarbij zelfs temperatuur verhoging plaats vindt. Hierdoor wordt een sterk riekende geur ontwikkeld, die vliegjes aantrekt. Doordat deze beestjes soms bedwelmd worden door deze geur, vallen ze onderin de bloem waarin de mannelijke en de vrouwelijke vruchtbeginsels zich bevinden. Doordat ze met het stuifmeel van de bloemaar in aanraking zijn gekomen, nemen ze dat mee naar het vruchtbeginsel. Hierdoor ontwikkeld zich na enige tijd het zaad. Op deze manier en door deling van de plant, vormen zich nieuwe planten.
De Gele aronskelk [oude benaming: Cala palustris] gedijt het beste langs een voedselrijke waterkant en moet geplant worden op een diepte van -10 tot 0 cm diepte.
De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ook verwilderd de plant gemakkelijk.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Ko, bijzonder mooie plant en bloeiwijze. Bedankt voor de uitgebreide info.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen