Totaal aantal pageviews

maandag 28 maart 2016

Het wordt weer voorjaar.

Klein hoefblad.

Langzaam komt het voorjaar op gang. de eerste paar dagen was het niet bepaald een gunstig beeld, maar daarna werd het een paar dagen beter en nu is het weer herfstachtig koud en nat met veel wind. Het Klein hoefblad is een van de eerste planten die zijn bloemen laat zien in het voorjaar. Als ze goed en wel zijn uitgebloeid, komen pas de bladeren.
Al veel vogels zijn op een zonnige dag in de weer met nestbouw. De Eksters [Pica pica] slepen met grote takken, terwijl de Staartmezen
Staartmees [Aegithalos caudatus] met nestmateriaal.
met fijne mossen en grassprietjes slepen. Zij bouwen hun nestje in een dichte conifeer en de Ekster hoog en open in een hoge boom. Eksters bouwen meerder nesten, de zgn. speelnesten. een van deze nesten wordt daadwerkelijk gebruikt om in te broeden.
De eerste vlinders als Kleine vos en Citroenvlinder komen tevoorschijn uit hun "winterslaapplaats". Opgewarmd door de eerste zonnestralen, vliegen ze door onze tuinen en parken op zoek naar nectar. Meestal vinden ze die in de bloemen van Klein hoefblad en krokussen.
Eksternest in aanbouw.

Ook begint nu weer de tijd om de fiets te pakken en er op uit te trekken. Op een van mijn eerste tochten kwam ik terecht bij Tetjehorn, bij het Schildmeer. Het oude riet is gemaaid en het nieuwe riet zal snel weer de velden groen gaan kleuren.
Gemaaid rietveld bij het Schildmeer.

De omgeploegde, zwarte akkers van het vorig jaar zijn inmiddels al wel weer groen gekleurd door het wintergraan. Dit is voedzame kost voor de Grauwe- en Kolganzen, maar ook voor de zwanen. Ze doen zich te goed aan het jonge, voedzame groen. Dit tot ergernis van de boeren. Vooral als het land nat is, trappen de vogels met hun grote poten de bovenlaag dicht, met als gevolg dat het jonge koren afsterft.
Vanaf nu kunnen we weer vele nieuwe soorten zomergasten verwelkomen uit het zuiden van Europa. De voorjaarstrek komt langzaam opgang en de eerste Grutto's,Tjiftjaffen en Roodborsttapuiten zijn al weer waargenomen. De Fitis komt meestal enkele weken later. Dat wordt weer genieten de komende tijd.
Grauwe ganzen-paar op winterkoren.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Ko, al duurt het wat langer voor het voorjaar op gang komt toch zal het gebeuren. Dat is een ding wat we niet in de hand hebben. De vogels laten zich niet weerhouden zoals je laat zien met het staartmeesje met nestmateriaal. Prachtig beelden weer.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen