Totaal aantal pageviews

woensdag 9 maart 2016

De Velduilen [Asio flammeus] in de Ezumakeech..

Deutsch: Sumpfeule
English: Short-eared Owl
Velduil op de uitkijk.
Dinsdagmorgen zijn we wederom naar Ezumakeech geweest om de Velduil te zoeken. We waren er om 08.50 uur en tegen 11.00 uur kwam de eerste van, naar wat later bleek, 4 vogels in beweging. Eerst stonden er 3 auto's en hoe meer de ochtend vorderde, stonden er ongeveer 25-30.
We hadden er in totaal 4 vogels met de kijker "gevonden". Eerst opvliegend en laag over een lengte van 10 meter weer gaan zitten op een graspol.
Velduil boven Ezumakeech.

Blauwe kiek ♀ boven Ezumakeech.
Luchtgevecht Velduil vs Blauwe kiek.
Het duurde even voordat hij weer vloog. Even later ook twee andere vogels. Af en toe kwam ook het vrouwtje van de Blauwe kiekendief overvliegen om de situatie te bekijken of er nog wat te eten was. Of zelf gevangen of afgepakt van de velduilen. Op een gegeven moment zaten de Kiek en de Velduil met de klauwen in elkaar. een fantastisch gezicht.
Wat zie ik daar beneden bewegen?
Stuntende velduil.
Het was genieten van de rustgevende vleugelslag van de velduilen. Zo rustig, zo mooi dat de camera's bleven klikken. Rondvliegend over het grasveld kwam er eentje aangevlogen om even later op een paaltje vlak bij ons te gaan zitten. Dat was een goed idee van hem. En weer ratelden de camera's. Even later vloog hij weer verder, een paaltje van ons af. dat was voor ons niet de bedoeling. na een uur, zo tegen 12.30 uur, vloog er eentje achter ons langs en ging op een paaltje langs de weg zitten. Mooi om te fotograferen en meteen kwamen er anderen in onze richting lopen. Hij schrok van een auto die aan kwam rijden en een bijna botsing veroorzaakte. Gelukkig ging het op het nippertje goed. Weer ging de Velduil vlak bij ons op een paaltje zitten. Nu hadden we de gelegenheid om foto's te maken dat hij alle kanten op keek.
Bijna botsing met een passerende auto.
WAT EEN FANTASTISCHE BELEVING VAN DEZE DAG.

4 opmerkingen: