Totaal aantal pageviews

zondag 6 november 2016

Ongelooflijke verhalen over een Watersnip en een Houtsnip.

Houtsnip Deutsch: Waldschnepfe
Houtsnip English: Woodcock
Watersnip Deutsch: Bekassine
Watersnip English: Snipe
Donderdagmorgen, samen met Jan Bos een rondje Eemshaven gereden. Doen we wel vaker. We gingen eigenlijk voor de kleine vogeltjes, zoals: Goudhaantje, Zwartkop, e.d. Maar die lieten zich niet zien. Bij een van de windmolens aangekomen zei Jan: "Volgens mij ligt daar een vogel in het gras". De auto een stukje teruggereden om het beter te kunnen zien. Dichterbij gekomen bleek het een Watersnip te zijn.
Watersnip in het gras, in de Eemshaven.
De vogel bewoog constant, als een Waterspreeuw. Dit blijkt een signaal te zijn als "oplettendheid, er dreigt gevaar en wat gaat er gebeuren. De beweging deed denken aan wat meerdere vogelsoorten doen om kleine beestjes uit de grond te krijgen. Een soort trilling veroorzaken. Alleen nu bleven de tenen stil staan. Wij hadden dit nog nooit eerder gezien.
Kort nadat ik er naast stond en de motor had afgezet, begon de vogel te foerageren.. Dat gaf ons mooi de gelegenheid om te fotograferen. Na een half uur van genieten en het starten van de auto, vond de Watersnip het genoeg en vloog weg.
Aangekomen bij de dijk zagen we aan het einde van de op/afrit een silhouet die dezelfde bewegingen maakte. We keken elkaar aan en zeiden: "Nee toch?" Ik heb op grote afstand, zeker 100 meter,  een aantal foto's gemaakt en de auto naar beneden laten rollen, zodat we dichterbij de vogel kwamen. Wat schetste onze verbazing? Hier zat een Houtsnip. De vogel lag platgedrukt op het asfalt van de glooiing, langs de waterkant. Nog nooit eerder meegemaakt. Inmiddels stonden we op 3 meter afstand en de foto's waren snel gemaakt.
Houtsnip op het asfalt in de Eemshaven.
De Houtsnip bleef ook rustig en bewoog zich in de richting van mijn auto. Op het laatst zat hij onder de auto en toen Jan uitstapte vloog hij over de dijk en de opslag van Pouw in. Hier ligt genoeg materiaal waar hij zich goed kan verschuilen tegen predatoren.
Bovenstaande belevenis verwacht je toch nooit als je weggaat om van de natuur te genieten en te fotograferen.
Verder langs de dijk, in de richting van Noordpolderzijl, zagen we in totaal 4 IJsvogels. Sommige dichterbij, anderen verder weg.
Jan, dit was een TOPdag.
IJsvogel-man in de Emmapolder.

2 opmerkingen:

  1. Dat zijn nog eens leuke en bijzondere waarnemingen Ko. De foto's van de vogels zijn ook zeer geslaagd. Vier ijsvogels te zien is ook altijd erg leuk.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen