Totaal aantal pageviews

dinsdag 15 november 2016

Pestvogels in Groningen. [Bombycilla garrulus]

Deutsch: Seidenschwanz
English: Bohemian waxwing

Pestvogels zitten hoog en droog.
Na jaren van afwezigheid zijn er dit jaar weer een fors aantal Pestvogels in ons land. Overal vandaan worden ze gemeld op www.waarneming.nl  Ook in de provincie Groningen kun je ze op diverse plaatsen zien. Zoals in: Termunten, Wildervank en ook in Delfzijl. Het is zeker 5 jaar geleden dat er een dergelijke influx was vanuit Noord ScandinaviĆ«. ook toen kwamen de vogels met honderden tegelijk het landschap van Nederland kleuriger maken. De Pestvogel is iets groter dan een Spreeuw. Doch deze vogels hebben een mooie kuif, die bij onraad wordt op gezet. Ook een duidelijke herkenning is de fel, gele staartband en de rode lakpuntjes op de vleugels. Het geluid dat ze maken, klinkt als een heel fijn, rinkelend belletje.
Duidelijk zijn de rode "lakpuntjes"te zien op de vleugel.
En dat ze kleurig zijn blijkt wel uit de foto.
Ze foerageren heel veel op de Gelderse roos, maar ook veel op Meidoorn en Lijsterbes. Toch geven de vogels de voorkeur aan de Gelderse roos. Vooral de eerste waarnemingen van het seizoen komen vanaf de Gelderse roos. Blijkbaar als deze fel rode bessen op zijn, schakelen ze over op een andere soort bes. Ook de kleine gele en rode appeltjes worden gretig ingenomen.
Een kleurige 1e Kj. vogel die de mooiere kleuren nog moet krijgen..
Afgelopen zondag werden de eersten in Delfzijl gemeld. Helaas was ik niet in Delfzijl.Dus dat werd maandagmorgen op tijd er naar toe. Op de plek aangekomen hebben we ze even gezien. Ze vlogen over een flat en weg waren ze. We hebben de omgeving nog afgezocht, maar helaas. Dan maar even naar Termunten. Maar ook hier HELAAS. Toen door naar Wildervank. Driemaal is scheepsrecht. En hier hadden we geluk. Wat een prachtige straat met meidoornbomen die vol zaten met bessen [smeerpotjes noemen we ze ook wel].
Eten vanaf de "vloer".
Hier konden we er redelijk dicht bij komen, wat een enkeling niet zo waardeerde. Toch waren de vogels schrikachtig en vlogen regelmatig weg over de bomen en de huizen. Toch kwamen ze iedere keer weer terug. Tegen de middag terug naar huis en in de middag nog even een controle in Delfzijl. Helaas, niets te zien en te horen.
Een 2e Kj. Pestvogel nog zonder de zgn. "lakpuntjes"op de vleugel.
Ik zie tegen mijn fotovriend: "Morgenvroeg kijk ik wel even op de Kustweg".  En vanmorgen was het bingo met 39 Pestvogels boven in de bomen. het duurde even voordat ze eruit kwamen en toen was het weer genieten. Ik heb voldoende mooie foto's kunnen maken. Na een half uur had ik genoeg van de motregen en keerde tevreden huiswaarts.
Vanmiddag om half 2 nog even terug geweest om te kijken of ze er nog waren. Ja, ze waren er nog. Nu foerageerden ze in een Esdoorn, op zoek naar insecten. Veelvuldig vlogen ze een stukje door de lucht, om veen later weer op een takje terug te keren. Tegen 15.00 uur vlogen ze op naar een andere boomtop. hier bleven ze even de omgeving te verkennen en daarna keerden ze terug naar de Lijsterbes, waar ze vanmorgen ook zaten. Hier foerageerden ze weer op het gras om de vele duizenden bessen op te eten. Ook de Koperwiek en de Merels deden hun best. Ze kunnen nog wel een paar dagen blijven, want er liggen nog genoeg bessen op het gras.
Bij de 1e-winter vogels missen de gele en witte zomen aan het eind van de slagpennen. ook de rode "lakpuntjes"ontbreken. Verder is de kop minder roodbruin dan bij de volwassen vogels.
1e winter of 1e Kj. Pestvogel. [1e Kj. staat voor: Kalenderjaar].
De Koperwiek eet ook mee.

2 opmerkingen:

  1. Ja bijzonder mooi zijn ze deze pestvogels. Ik heb er dan twee gezien hier in Limburg wat niet zo evident is. Morgen nog een poging wagen in de hoop dat ze er nog zijn en dan met wat zon.
    Je foto's zijn prachtig.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen