Totaal aantal pageviews

maandag 5 december 2016

IJsvogel [Alcedo atthis] in Groningen.

Het gaat de laatste 3-4 jaar bijzonder goed met de ontwikkeling van het aantal IJsvogels door de zachte winters en het schoner worden van het water. Hierdoor hebben ook de vissen een betere levensomstandigheid. Veel meer jonge IJsvogels worden nu groot en op veel meer plaatsen zie je ze nu. Ik had bijna gezegd: "In elke boerensloot zit nu wel een IJsvogel".
Verscholen in het riet
Wachten op een visje.
Afgelopen zaterdagmiddag naar de Eemshaven geweest voor de IJsvogels. Ik rij in de richting van de dijk. Even een tussenstop om mijn camouflage-net voor het zijraam langs te doen. Want stel je voor.... Vlak voor het hek neem ik gas terug en inderdaad. Er zit een vogel tussen de rietstengels en het is een vrouwtje IJsvogel. Snel de camera erbij en...... te laat. Zij vloog snel over de sloot naar rechts.
Na een uurtje gewacht te hebben nog steeds niets van een IJsvogel te bespeuren. Wel een aantal mensen op de fiets en wandelaars onder langs de dijk. Het was tenslotte mooi weer, de zon scheen en het was zelfs 7 graden. Tegen 2 uur wel 2 Winterkoningen in het riet, op zoek naar voedsel. En plots om 5 over twee was zij er heel even op de Lisdodde [Rietsigaar]. Even snel als ze gekomen was, was ze ook weer "gevlogen". Nu maar weer wachten op de volgende kans voor een foto.
Het werd een garnaal.
De sloot was gedeeltelijk dicht gevroren en een Grote zilverreiger foerageerde langs de kant, waar ze nu nog gemakkelijk hun kostje vinden. een van de twee ving zelfs nog een kikker. De Buizerd vangt een prooi op een andere manier, door boven de dijk te vliegen in de hoop op een onvoorzichtige Woelmuis.
Dan nog maar weer even wachten.
Tegen kwart voor 3 valt de schaduw van een van de windmolens over het riet en de dijk. Opnieuw voor-instellen van de camera is nodig. Zo'n 100 meter verderop zit een IJsvogel in het riet en als er een paar mensen aankomen. vliegt hij/zij nog verder van mij af. inmiddels is het 3 uur geworden. Tegen kwart over 3 besluit ik om naar huis te gaan, want het licht wordt snel minder om een goeie foto te maken, want er valt steeds meer schaduw over het riet. Vandaag geen foto van de IJsvogel maar wel van een Winterkoning.
Morgenvroeg maar weer eens proberen en misschien lukt het dan wel. En inderdaad het lukte. Deze keer bleef ze wat langer zitten en kwam steeds weer terug op dezelfde plek. De bijgevoegde foto's zijn dan ook van zondagmorgen.
Winterkoning.
Kijk ook eens op: www.ijsvogel.nl voor nog meer informatie over deze prachtige vogel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten