Totaal aantal pageviews

woensdag 1 februari 2017

Nu op naar de Klapekster. [Lanius excubitor]

Evenals vorig jaar, zit er nu ook weer een Klapekster in het Schildmeer-gebied en waarschijnlijk zitten er 2 vogels. Er zou een vogel aan de kant van Schildwolde zitten en de andere bij de uitkijkpost "Biesterwied" bij Tetjehorn. in de late herfst en winter verblijft hij soms met meerdere vogels in W-Europa.
Soms zit hij/zij ver weg [50 meter]
 De Klapekster is een door-trekker in het na- en voorjaar, want het is een broedvogel van Noord Europa. Ze broeden in berkenbossen, heidevelden, moerassen, grote open vlaktes en hoogveen-gebieden als er maar dichte struiken en een aantal hoge bomen staan. deze bomen worden gebruikt als uitkijkpost om zijn/haar prooi te lokaliseren. de prooi bestaat uit o.a. kleine vogeltjes, Hagedissen, kikkers en muizen.
Soms wat dichter bij [8-10 meter] Klapekster in berijpte boom.
De Klapekster is een grote lichtgrijze en witte kleur, met een naar verhouding grote kop met een zwart "Zorro"-masker. De bovensnavel is aan de punt enigszins gehaakt en de tenen hebben scherpe nagels om de prooi vast te houden en op te spiessen. Het mannetje en vrouwtje zijn nagenoeg gelijk.

Vliegende Klapekster bij Tetjehorn.
Kop van een Klapekster met "haak-snavel".
Hij spiest zijn prooi op prikkeldraad, doorns en lange stekels voor "slechtere" tijden. De Klapekster is in Nederland een zeer zeldzame broedvogel.

4 opmerkingen: