Totaal aantal pageviews

zondag 19 maart 2017

De Rode kelkzwam. [Sarcoscyphia austrica en S. coccinea]

Even iets heel anders dan dat u van mij gewend bent. deze keer geen vogels maar paddenstoelen. En ook nog winterpaddenstoelen. Veel mensen weten dat er in de herfst een massale groei is van paddenstoelen, maar niet dat er ook in de winter een hele mooie soort groeit. Het zijn de bekendste winterpaddenstoelen door hun mooie opvallende rode kleur. De Rode Kelkzwam.
[Krulhaar]-Kelkzwam, met een klein beestje erin .
Er zijn in Europa 4 soorten kelkzwammen en 2 daarvan groeien in Europa. De Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam. De laatste is in Nederland de meest voorkomende. Je moet echter wel microscopisch onderzoek doen bij beide soorten, om ze uit elkaar te houden. Dus wat doen wij dan, we geven beiden dezelfde naam.
De Rode kelkzwam komt voor in heel Europa, Noord- en Zuid Amerika, Afrika, Azië en zelfs in Nieuw Zeeland.
[Krulhaar]-kelkzwam.
De Krulhaarkelkzwam is, op wereld schaal, in Nederland veel algemener. Is goed bekend in Europa en Noord Amerika tot aan Bodø in Noorwegen, vlak bij de Poolcirkel.
Ik vond in het Biessummerbos een plek waar wel 150-200 exemplaren stonden op een vochtige plek met veel mos op oude, bijna vergane boomstammen. De grootste had een afmeting van 7 cm in doorsnee en de kleinste nog geen halve cm.
Kleine [Krulhaar[- kelkzwammetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten