Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 oktober 2018

Notenkraker. {Nucifraga cariocatactes].

Diksnavelige notenkraker [Falsterbo]
Deutsch: Tannenhäher
English: Nutcracker
Tijdens ons 2 jaarlijks verblijf in Höllviken [Zuid Zweden] in de 2e week van oktober dit jaar, werden we op de woensdagmorgen blij verrast door de komst van ca. 7 Diksnavelige notenkrakers. We stonden te kijken bij de vuurtoren van Falsterbo en opeens kwamen er 4 vogels recht op ons aanvliegen.
Aanvliegende Notenkraker.
De camera's stonden klaar en het was even afwachten waar ze gingen zitten. Gelukkig voor ons daalden ze en gingen op een tak in de berk die vlak bij ons stond zitten. een tweetal vloog door en de eerste werd vele malen gefotografeerd. Ook door mij. Eerder in de morgen vlogen er 3 exx. over de telpost, op de punt Nabben. Ik was er dan ook erg blij mee dat de foto's goed geslaagd waren.
Er komen 2 soorten Notenkrakers voor in Europa: de Dunsnavelige- en de Diksnavelige notenkraker. Ze komen beide als sporadische wintergast voor in ons land. De Diksnavelige soort heeft een forsere boven snavel dan de Dunsnavelige, die veel slanker is.
Diksnavelige notenkraker [Falsterbo]

Op 1-11--2008 was voor mij de eerste en de laatste keer dat ik er eentje zag in Delfzijl. Deze vogel verbleef een aantal dagen in het stukje bos achter het Delfzicht Ziekenhuis. Volgens sommige vogelaars was de vogel niet 100% gezond, want je kon er op 3 meter afstand bijkomen om hem/haar te fotograferen. Later werden er restanten van deze vogel gevonden, want hij was geslagen door vermoedelijk een Sperwer of havik.
Notenkraker, Delfzijl 01-11-2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten