Totaal aantal pageviews

dinsdag 31 maart 2020

Spreeuwendans, een wonderlijk verschijnsel in de natuur.

Spreeuw in volwassen kleed.
Spreeuwen leven met miljoenen op onze planeet. In bijna ieder land op onze wereld komen ze in meer of mindere aantallen voor.
In de zomer, als ze bij ons in de tuin broeden in een nestkast of een zgn. "spreeuwenpot" kwetteren ze er luidruchtig op los. Bij de volwassen vogels lijkt hun veren kleed één kleurenpalet, vooral als de zon er op schijnt. Ze bouwen hun nest onder dakpannen, de laatste jaren steeds minder omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van "sneldekkers".
Zingende Spreeuw.
De oranje lucht kleurt zwart.
Ze gaan steeds meer over om te gaan broeden in nestkasten. De uitgevlogen jonge vogels hebben een bruin verenkleed in diverse schakeringen. In het najaar krijgen ze hun volwassen, winterkleed. In het voorjaar ruien ze weer naar het adulte zomerkleed.
"Onze" zomervogels trekken in de winter, in grote groepen, naar het zuiden. In het voorjaar zie je grote groepen, zoals dit jaar bij Woudbloem, die op het punt staan om naar de Baltische staten te vliegen. Dit weten we door ringonderzoek en terugmeldingen van gevangen of dode vogels, van de verschillende vogeltrek-stations in Europa.
Fraaie vliegbeelden.
Voor ze gaan slapen in grotere rietvelden, vertonen ze soms fraaie schouwspelen boven hun slaapgebied. Vooral als er een Sperwer of Havik in de buurt van de zwerm is, worden de figuren steeds mooier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten