Totaal aantal pageviews

zondag 3 mei 2020

Het Oranjetipje. [Anthocharis cardomines].

Oranjetipje man.
Het Oranjetipje is een soort die behoort tot de dagvlinders en stamt uit de familie van de "Witjes". het is een algemene standvlinder die over het hele land voorkomt, maar hoofdzakelijk in het oosten van ons land. Tegenwoordig worden er ook meerder gemeld uit de rest van Nederland. De vliegtijd loopt van april tot eind juni.
Oranjetipje vrouwtje.
Het is één van de eerste rondvliegende vlinders in het voorjaar. Het is een vrolijk vliegend vlindertje uit de familie van de Witjes" [o.a. Koolwitje, Klein geaderd witje en Groot koolwitje].
Het mannetje is het meest opvallend en makkelijk te onderscheiden van de witjes. Hij heeft fel gekleurde oranje vleugeltoppen. Het vrouwtje lijkt het meest op de gewone witjes.
Wel heeft zij op het voorste paar vleugels zwarte toppen met een zwarte stip ernaast. Het vrouwtje zet haar eitjes af op een zgn. "waardplant". De eitjes worden dan ook het vaakst afgezet op de Pinksterbloem en de LookzonderLook.
Mannetje en vrouwtje tijdens het paringsritueel.
Per plant wordt slechts 1 eitje afgezet. het eitje is ongeveer 1,5 mm groot en is in eerste instantie bleek van kleur, maar kleurt later naar oranje. De rupsen komen na ongeveer 10 dagen uit en zijn groen van kleur met een witte streep over het hele lichaam.

Oranjetipje mannetje op LookzonderLook.
Pinksterbloem

1 opmerking: