Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 mei 2020

Roodmus Erythrina erythrina

English: Common rosefinch     Deutsch:Karmingimpel
Roodmus mannetje.
De Roodmus behoort tot de familie van de Vinkachtigen en staat op de Nederlandse Rode lijst. De vogel is in Nederland een zeer zeldzame verschijning, zowel als "doortrekker"als broedvogel.Door zijn fel rood gekleurde kop en hals, in de broedperiode, is het een prachtige vogel om te zien. Je hoort hem eerder dan dat je hem ziet. Ik kwam in het Lauwersmeergebied en op de parkeerplaats van de Vogelkijkhut Rietzuivering, hoorde ik hem al zingen."Nice to meet you" is het ezelsbruggetje om de zang duidelijk te herkennen. Wat zoveel betekent als: "Leuk om je te zien". De kijkhut bestaat daar al lang niet meer, maar wel een hele leuke plek om te vogelen.
"Nice to meet you" is zijn zang.

Ze trekken vooral langs de kust zoals de Waddeneilanden en de Hollandse duinenkust. Daardoor worden ze weinig in het binnenland gezien, op een uitzondering na. Zodra hij een partner heeft gevonden dan stopt hij met zingen en zijn ze als het ware van de aardbol verdwenen. de vogels broeden vooral in het Palearctisch gebied.
Het mannetje op de uitkijk.
Voorkomen in Europa, van Scandinavië en Centraal Europa oostwaarts tot aan Rusland.
Door de vrij korte zomerperiode hebben ze slechts 1 broedsel per seizoen en legt het vrouwtje 4-6 eieren en een broedduur van 14-16 dagen. het paar broedt voornamelijk in open gebied met hier en daar een paar struiken. Ook wel in moerasgedeelten met veel wilgen. In Nederland het vaakst in de duinen. Het nest ligt in de struiken, zo'n 1-1,5 meter boven de grond. Het nest is slordig maar stevig gebouwd. De jongen zijn na 10-14 dagen vliegvlug en verlaten het nest al voordat ze kunnen vliegen. Ze foerageren op de grond en eten vooral zaden.
Een prachtige vogel om te zien met zijn felrode kop en hals.
De Europese populatie trekt in de richting van Oezbekistan en Azarbedjan. Ze overwinteren bijna allemaal in India en ZO-Azië. De volwassen vogels vertrekken eerder dan de jongen.
Verscholen tussen het groen.
Het eerste broedgeval in Nederland dateert van 1987 en sindsdien heeft de populatie zich definitief in Nederland gevestigd. Het aantal broedparen in Nederland bedraagt tussen de 15-30  in 2013-2015. De Roodmus is als broedvogel te vinden op de Waddeneilanden en langs de Hollandse duinenkust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten