Totaal aantal pageviews

donderdag 4 juni 2020

Levenscyclus van de Atalanta.

In dit stadium heet de vlinder, IMAGO.  
De Atalanta wordt ook wel de "Admiraalsvlinder, Nummervlinder en/of Schoenlapper"genoemd, vanwege zijn prachtige kleuren. Het is de meest algemene vlinder bij ons in Nederland.
Je kunt je afvragen wie het eerst was: de vlinder of het eitje?
De vlinder staat voor velen als symbool voor vrijheid, ontwikkeling transformatie.
Ik begin met het eitje.
Eitje van de Atalanta.
Deze worden afgezet op de waardplant van de Atalanta; de Brandnetel.
Het vrouwtje zet tussen de 60 en 150 groene, bijna doorzichtige eitjes af aan de onderkant van het blad. Rond de eitjes komt een weefsel, zodat de vogels en andere "roof"-insecten er niet bij kunnen. Afhankelijk van het weer komen de eitjes na ongeveer 2-3 weken uit. Het zijn dan kleine 1 cm grote rupsjes die dadelijk beginnen met eten. Na een dag is er 1 brandnetel volledig kaal gevreten.
De rupsen van de Atalanta.
Na diverse vervellingen zijn de, inmiddels 4 cm grote rupsen, na een maand toe aan het zich verpoppen. Ze kruipen langs de stengel van de Brandnetel omhoog en na een periode van 15-20 dagen komen de mooie vlinders tevoorschijn.
Atalanta pop onder een blad.
Nadat ze hun vleugels hebben "opgeblazen" gaan ze op zoek naar voedsel. Dit kan nectar zijn, maar ook het sap van val appels en peren. Daarom zie je ze in het najaar veel in boomgaarden.
Vanaf half oktober trekken de vlinders naar het zuiden. De vlinder overwintert in het Middellandse Zeegebied om in mei/juni weer terug te keren in ons land. Het is dus een trekvlinder die grote afstanden aflegt. De eitjes in het vrouwtjes zijn inmiddels al bevrucht en kan het leggen beginnen en de hele cyclus begint weer van voren af aan.

1 opmerking: