Totaal aantal pageviews

woensdag 25 januari 2012

Stormmeeuw-kenmerken. [Larus canus]Stormmeeuw, adult winter.


Stormmeeuw, 1e winter.
Stormmeeuw, adult zomer op Runde. [Noorwegen].De uiterlijke kenmerken van een Stormmeeuw zijn: Lengte: plm 39-44 cm, Spanwijdte plm 99-110 cm. De Stormmeeuw is een stuk kleiner dan bv. de Zilvermeeuw. Het zomerkleed van een adulte [volwassen] vogel zie je hiernaast op de foto. Mooi blauwgrijze vleugels en rug en met geelgroene poten en snavel. De Stormmeeuwen broeden vaak in kolonies langs de kusten van west Europa, maar ook steeds vaker in het binnenland bij grote rivieren en rustige meertjes. Het met takjes, hooi, ed. beklede nest ligt doorgaans op de grond, meestal op een kleine verhoging, zodat bij lange natte periodes het nest met de eieren behouden blijven.


Juveniele Stormmeeuw langs de Schermdijk in de haven van Delfzijl.

Paartje Stormmeeuw.
 In het nest liggen meestal 3, maar soms ook meer of minder eieren [1-4 stuks], die olijfgroen met grote en kleine bruine vlekken bedekt zijn. Na een broedtijd van 24-28 dagen komen de eieren uit. De juveniele vogels hebben een geschubt, bruin verenkleed, de poten en snavel zijn rossig. Rond de snavel zit een donkere band, evenals de staart-eindband is donker gekleurd. In het 2e Kj [2e Kalenderjaar] is deze staartband verdwenen.
Broedende Stormmeeuw in Geiranger, Noorwegen.
 In de 1e winter worden de poten al lichter van kleur en de rugdekveren kleuren al naar grijs. In de 2e winter is het bovendek al donkerder grijs met een gestreepte kop en nog steeds de donkere band om de snavel. Het 3e levensjaar krijgt de Stormmeeuw zijn volledige adult kleed met grijs-blauwe rug- en vleugelveren en een witte kop en borst en met geel-groene poten en snavel zonder brede, donkere band. Deze band komt in de winter enigszins terug, evenals de gestreepte kop.

Hieronder zie je een 3e Kj. Stormmeeuw met een kleurring, Wit EV38. Deze vogel is, als 2e Kj. vogel, op 30 januari 2010 geringd bij de Oostersluis in Groningen, door Frank Majoor. Door mij afgelezen op 16 februari 2011 op het dak van een opslagloods, in de haven van Delfzijl.

Stormmeeuw, 3e Kj. winter met kleurring Wit EV38.

Stormmeeuw, adult winter.
De zgn. "gestreepte" winterkop van een Stormmeeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten